Consumenten, inkopers en chef-koks kunnen daarom vanaf vandaag op het online platform zien hoe diervriendelijk een bepaald product is. Nederlandse dierwetenschappers stelden in verschillende etappes in samenwerking met DierenwelzijnsCheck een lijst samen van meer dan 200 dierlijke producten en hun score op dierenwelzijn aan de hand van criteria als huisvesting, transport en slachtmethoden.
Veel producten scoren erg laag, schrijft Varkens in Nood. Kalf, kalkoen en konijn krijgen bijvoorbeeld maar een één op een schaal van tien, "omdat de dieren weinig leefruimte hebben, nooit daglicht zien of op dieronvriendelijke manieren worden geslacht". Biologische producten doen het beter omdat de dieren naar buiten kunnen.
Daarnaast legde Varkens in Nood de menukaarten van 100 Amsterdamse restaurants naast deze lijst. Elk gerecht op de menukaart krijgt een cijfer. Het totaal aan gerechten resulteert in de totaalscore van een établissement. Twaalf veganistische restaurants, waar nu eenmaal geen dieren of dierlijke producten zoals zuivel en eieren worden geserveerd, voeren met een 10 de lijst aan.
Door de restaurants langs de meetlat te leggen, hoopt Varkens in Nood de horeca te inspireren tot diervriendelijkere keuzes. Niet elk restaurant zal een idee hebben over zijn score op het gebied van dierenwelzijn. Amsterdamse restaurants kunnen die score alvast checken. “Hiermee willen we restaurants uitdagen om diervriendelijker te worden”, zegt Varkens in Nood.
De Volkskrant merkte onmiddellijk op dat de sterrenrestaurants in de hoofdstad relatief slecht scoren. De meeste van deze restaurants komen niet verder dan een vijf of scoren een dikke onvoldoende. “Geen verrassing”, volgens Baaij. “Je ziet dat traditionele sterrenrestaurants niet goed scoren, die restaurants leggen de nadruk op de Franse keuken, met vaak luxe vlees- en vissoorten en die komen er qua diervriendelijkheid niet per se goed van af. Gelukkig zijn er ook een aantal die juist relatief goed scoren, zoals Bolenius”, dat vooral groenten en bijvoorbeeld eendenlever zonder dwangvoeding op de kaart heeft.
Varkens in Nood is ondertussen hard bezig om de database met Amsterdamse restaurants uit te breiden. “Het is onze ambitie om nog dit jaar uit te breiden naar andere steden”, aldus Baaij. Ook wil Varkens in Nood bedrijfskantines, overheidskantines en fastfoodketens in de Dierenwelzijnscheck opnemen. De organisatie streeft er naar uit te groeien tot een platform dat dagelijks zoveel mogelijk mensen inspireert met informatie over diervriendelijke producten.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nu.nl licht ook nog even uit dat Restaurants Loetje en Le Garage met een 4,2 het laagste cijfer kregen uitgereikt.
Vanmiddag een zelf gekweekte haan opgegeten..
Die door ons, na op de arm te zijn gerustgesteld door over zijn verenpak te strelen, - wat al een paar dagen voor de slacht gebeurt.., met een snelle slag van amper 1 seconde werd onthoofd, in kokend water gedompeld waarbij er nog wat late spier contracties te zien zijn en het verenpak afgetrokken terwijl hij ondersteboven aan touwtjes hing. Bij het uithalen van de ingewanden, waarbij hart, lever en maag terzijde worden gelegd, kan het regelmatig gebeuren dat bij het raken van de longen en luchtpijp er nog een laatste 'kwôôôôk...' te horen is.
Daarna de gasbrander om de laatste veertjes weg te branden. Het waren er deze keer 9. Na afloop genieten we voldaan van het resultaat met een glas wijn.
Een paar dagen geleden gebraden in 50/50 boter en blueband. Niets anders toegevoegd dan peper/zout en af en toe wat water. De vleesrijkdom van deze hoender benodigt niets anders om tot een zeer smaakvolle saus te te komen op wat bruine suiker na.
Een bijzonder vleeskip, buiten Vlaanderen en Frankrijk wellicht minder bekend.
Een 'Cabier', geen bierkip, maar fonetisch 'kabjee'.
Wakker Dier ! Krijgen wij een tien, asjeblieft ?
Mon Dieu ! Holland op z'n smalst. Menukaarten met een cijfer achter het vleesgerecht, en vermoedelijk achter vega-gerechten een 10+
Door een organisatie, die ik een 6- geef, vanwege de verborgen agenda en een marketing gebaseerd op het grotendeels ten onterechte aankweken van schuldgevoelens..