Belgische millennials hebben een positief beeld bij zuivelproducten, maar weten weinig over de gezondheidsvoordelen, schrijft Vilt. Dat blijkt uit een enquête die het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) door 1.000 millennials liet invullen in het kader van Wereldmelkdag, vandaag dus.

'Feitelijke kennis gaat achteruit'
Het liefst eten Belgische millennials (18-30 jarigen) kaas, roomijs en yoghurt, in die volgorde. Verreweg de meesten vinden zuivelproducten lekker (86%) en voor 81% is zuivel zelfs een essentieel onderdeel van een gezond eetpatroon. De meeste millennials (7 op de 10) weten dat zuivel goed is voor de botten, maar veel verder komen ze niet. Zes op de 10 millennials twijfelt - ten onrechte - of melkproducten het risico op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes verhogen. Dat is namelijk niet zo. Nog eens 6 op de 10 weten niet dat mensen met lactose-intolerantie nog wel wát zuivel kunnen hebben en maar 3 op de 10 weet dat zuivel niet tot de ongezonde voedingsmiddelen behoort. "Opmerkelijke resultaten", zegt VLAM-voedingskundige Inge Coene. "We zien dat de feitelijke kennis van melk en zuivel bij de jongere generatie achteruitgaat en dat baart ons zorgen."

De Belgische NGO Dierenartsen Zonder Grenzen (VSF) grijpt Wereldmelkdag aan om het belang van melk in Afrika onder de aandacht te brengen. Daarom is Manneken Pis vandaag gekleed als een Afrikaanse Peul-nomade, en piest Manneken Pis vandaag melk - te proeven door voorbijgangers en toeristen.

De Nederlandse Zuivelorganisatie NZO houdt het bij een feitelijk berichtje: "Vandaag is het Wereldmelkdag en wordt overal ter wereld het bestaan van melk toegejuicht als onderdeel van gezonde voeding. Wereldmelkdag wordt sinds 2001 jaarlijks gevierd op 1 juni en is een initiatief van de Wereldvoedselorganisatie FAO." NZO benadrukt dat melk en zuivel "lekker en gezond, maar ook makkelijk en betaalbaar" zijn. "Melk en zuivelproducten zijn dan ook opgenomen in landelijke voedingsrichtlijnen overal ter wereld. Deze voedingsrichtlijnen worden opgesteld om de bevolking te helpen gezond te eten. De FAO heeft op haar website talloze voedingsrichtlijnen verzameld van meer dan 80 landen, van Portugal en de Verenigde Staten tot Japan en Belize. Zuivel wordt ook in de Nederlandse ‘Richtlijnen goede voeding’ geadviseerd en melk, kaas en yoghurt staan prominent in de Schijf van Vijf."

En oh, kijk, toch ook bij ons nog wat media-aandacht. Boerin Heleen Lansink ontvangt RTV Oost in haar melktapperij om met rauwe melk te proosten op Wereldmelkdag.


Dit artikel afdrukken