In onderstaand filmpje legt de Zweedse onderzoeker Till Roenneberg beknopt en helder uit wat 'social jetlag' is. Roenneberg heeft onderzocht wat hoe het zit met het verschil tussen de biologische klok van mensen en de 'sociale klok', het leef- en werkritme waar de moderne mens aan blootgesteld wordt. De (verontrustende) resultaten achter het filmpje zijn beschreven in een artikel in Cell.
Till Roenneberg over de implicaties van Social Jetlag voor ons eet-, rook- en drinkgedrag from dickfoodlognl on Vimeo.
De vier hoofdconclusies van Roennebergs onderzoek:
1. 70 procent van de bevolking kampt met de gevolgen van een sociale jetlag, waardoor de biologische en sociale klok meer dan een uur uit elkaar lopen.
2. onze sociale jetlag blijkt een medebepalende factor van BMI te zijn, vooral als mensen toch al te zwaar zijn.
3. mensen zijn de afgelopen tien jaar minder gaan slapen, maar alleen door de week, tijdens het weekend wordt bijgeslapen.
4. individuele mensen worden steeds meer blootgesteld aan minder licht, en daardoor gaat hun biologische klok achterlopen.
Ons zogenaamde circadiaanse ritme (het aangeboren ±24-uurs ritme) bepaalt o.a. hoeveel we slapen. Iemands chronotype beschrijft zijn slaappatroon dat bepaald blijkt te worden door zijn genetische achtergrond, leeftijd, sexe en omgevingsfactoren, zoals licht. Sociale jetlag is het meetbare verschil tussen uw circadiaanse en sociale ritmes. Het komt tot uiting in een letterlijk chronische slaaptekort.
De circadiaanse klok reguleert ook de energiehuishouding van het lichaam. Zo laten bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur en energiebehoeften een cyclisch verloop zien. Van de 'gewone' reisjetlag is al vastgesteld dat die effect heeft op het eetgedrag. In Roennebergs grootschalige epidemiologische onderzoek wordt aangetoond dat behalve slaapduur, ook sociale jetlag tot verstoring van de energiehuishouding en gewichtsproblemen kan leiden.
Roenneberg: 'Onze resultaten laten zien dat 'tegen de klok leven' een factor zou kunnen zijn die bijdraagt aan de obesitasepidemie. Dit is van groot belang in de lopende discussies over het invoeren van zomertijd en werk- of schooltijden, die allemaal bijdragen aan de hoeveelheid sociale jetlag die een individu oploopt. Onze gegevens wijzen erop dat het meer gelijk laten lopen van biologische en sociale klokken zal helpen het obesitasprobleem in de hand te houden.'
Fotocredits: Judy **
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Elk individu z'n eigen ritme, dat klopt. De circadiaanse klok loopt bij de een weer anders dan bij de ander. Dit interessante onderzoek Telling Body Time legt uit dat het persoonlijke circadiaanse ritme bijvoorbeeld ingezet kan worden om te bepalen op welk moment medicijnen met het meeste effect ingenomen kunnen worden.
Nog een aardige: teveel kunstlicht zou ons dik maken
Ik ken de cijfers wel Dick. Ja er zijn landen met zorgwekkende groei van obesitas, maar ook landen waar het stabiliseert of afneemt.
Verder ben ik sceptisch mbt onderzoek, want ik denk dat de bovenstaande vragen moeilijk te beantwoorden zijn. Kijk alles heeft effect op je leven en je eten en drinken. Dus vind je bij elk grootschalig epidemisch onderzoek wel een verband tussen het een en het ander. En wat moet ik met zo'n verband. Elk land en elk individu zijn eigen ritme? Lastig zaken doen wordt dat.
Henk, wellicht heb je iets aan deze google zoekopdracht
obesitasepidemie waar? in Nederland nauwelijks
individuele mensen? zijn er ook collectieve mensen?
als mensen toch al te zwaar zijn speelt het ritme een rol bij de BMI ja nogal wiedes (maar welke rol?)
is er in de zomertijd tov wintertijd dan 2 uur verschil of nul uur?
hoe zit dan met de seizoenen?
Op het eerste gezicht lijkt het mij een zeer twijfelachtige stelling.