De Britse voedingsdeskundige Dr. Kathryn O'Sullivan is de auteur van het werk: "Beer & Calories; A Scientific Review", dat op The Drinks Business wordt gepresenteerd. De Huffington Post pakte het met beide handen aan en ontdekt: 'het rapport is nergens online te vinden, het zou gesponsord zijn door de bierindustrie en O'Sullivan geeft ons geen enkele aanwijzing over wat de 'bierindustrie' inhoudt'.

Volgens O'Sullivan bevat bier minder calorieën dan wijn, sterke drank en jus d'orange. Je zou er dus goed aan doen bier te drinken in plaats van die andere dranken. Een 'half pint' (0,47 liter) bier in plaats van een glas wijn bespaart 40 calorieën. “Helaas heeft bier het imago veel calorieën en vet te bevatten. Het is erg oneerlijk." stelt ze. Met mate gedronken zou bier dezelfde gezondheidsvoordelen bieden als wijn, en helpen tegen hartproblemen, osteoporose en diabetes. Voor deze claims voert ze eerdere onderzoeken met wetenschappelijke bewijzen aan.

De Huffington Post bleef skeptisch en legde contact met Dr. Marion Nestle, hoogleraar aan de New York University. Zij reageerde: "Bier bevat calorieën en als je het in bovenmatige hoeveelheden drinkt wordt je er dik van. Bovenmatige alcoholinname verhoogt het risico op alcoholische leverziekten en bier kan dat net zo goed veroorzaken als iedere andere soort alcohol. Maar de meeste bierbuiken zijn gewoon het gevolg van teveel calorieën, uit welke bron dan ook, waaronder bier." Het is maar dat je het weet.

Een bierbuik krijg je dus niet noodzakelijkerwijs van bier. De vetbuik komt gewoon van te-veel.

Onderstaand de officiële NEVO-tabel met caloriewaarden:

pilsenwijn


Fotocredits foto kop: Temptation, jdn

Fotocredits tabel: NEVO, RIVM
Dit artikel afdrukken