Het hoofdkantoor van de Brits-Nederlandse multinational Unilever verhuist naar Londen. Op papier ten minste, maar de juridische consequenties zijn wel echt. Het Nederlandse Unilever NV wordt opgenomen in het Londense Unilever PLC. Zo ontstaat volgens Unilever “een eenvoudiger bedrijf met een grotere strategische flexibiliteit, dat beter gepositioneerd is voor toekomstig succes”. Dat neemt niet weg dat Unilever nu een 100% Brits bedrijf is.

Het bedrijf kondigde in 2017 al aan dat het op termijn graag naar één hoofdkantoor wil. In eerste instantie koos Unilever voor Rotterdam. Het Nederlandse kabinet was destijds bereid om de dividendbelasting voor multinationals af te schaffen, zodat het voor Unilever gunstig zou zijn om in Nederland te blijven. Britse aandeelhouders verzetten zich tegen het vertrek van het bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk en lieten de verhuisplannen in de ijskast zetten.

Unilever schrijft: “Er zal geen verandering komen in de bedrijfsvoering, locaties, activiteiten of personeelsbezetting in het Verenigd Koninkrijk of Nederland als gevolg van de samenvoeging.” De activiteiten van het hoofdkantoor in Rotterdam dat de voedingsdivisie leidt en van de nieuwste R&D faciliteit in Wageningen veranderen niet.

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken, betreurt het besluit van Unilever, “maar het komt niet als verrassing. Banen en activiteiten blijven in Nederland, dat is positief. Bovendien wil Unilever de voedsel- en drankendivisie hier verder versterken, daar ben ik optimistisch over. Hiermee wordt onze sterke agrifoodsector nog krachtiger.”
NRC - Den Haag blijft bedremmeld achter na ontknoping hoofdkantoorsoap Unilever
Reageer
  • Deel
Druk af