In mei van dit jaar kondigde Unilever aan zijn thee te willen verduurzamen. Deze week maakt de multinational bekend wat hij gaat doen. EVMI meldt daarover dat Unilever in India opdracht heeft gegeven tot onderzoek doen naar de mogelijkheden om thee te telen zonder gebruik van pesticiden.

EVMI schrijft:

De studie moet de milieutechnische en economische haalbaarheid onderzoeken van de toepassing van biologische bestrijdingsmiddelen of andere methoden waarbij geen pesticiden worden gebruikt. Het onderzoek maakt deel uit van Sustainable Living Plan van Unilever. Daarin heeft de onderneming vastgelegd dat tegen 2020 alle landbouwgrondstoffen geproduceerd moeten worden via duurzame teelt.

Unilever publiceerde in maart al een guidance document over gebruik van pesticiden bij de teelt van thee, maar stelt nu dat de duurzame teelt, die tot stand moet komen in samenwerking met toeleveranciers en boeren, het snelste voortgang kan boeken als met gezamenlijk onderzoek aangetoond kan worden wat de mogelijkheden zijn.


Kritiek
Op Foodlog uitte eerder deze week Tom Hage forse kritiek op topman Paul Polman die zijn bedrijf een NGO noemde. Die zou 'straalbezopen' of 'krankzinnig' zijn om de vergelijking aan te durven. Feit is in ieder geval dat Unilever met zijn inkoopmacht nu vanuit de vraagkant van de markt de aanbodkant probeert te veranderen en die verandering wil versnellen. Ook NGO's pogen via markt- en meningenmacht transities aan de aanbodkant versneld door te duwen.
Dit artikel afdrukken