Deze week wordt in Nairobi de eerste ' Governing Council' van het UN Environment Programme (UNEP gehouden). Vijfhonderd ministers en hoge ambtenaren kregen gisteren een vijfgangendiner voorgezet in het kader van Think.Eat.Save. Reduce Your Foodprint, een initiatief van UNEP, de FAO en een aantal internationale partners die zich sterk maken tegen de voedselverspilling.

In dit geval was een wel zeer aansprekende manier bedacht: het eten voor het diner was lokaal, door Keniase boeren, geproduceerd, maar door Europese supermarktinkopers afgekeurd. Er zat een vlekje aan, het was niet rood genoeg, te groot of te krom: 'bruised fruit' kopte de Huffington Post. Een dagelijkse praktijk die voor enorme verliezen en verspilling zorgt. Vaak krijgt de boer pas op het moment dat hij zijn oogst aflevert te horen dat het niet goed is, en dat betekent dat hij het op de lokale markt moet zien af te zetten, of het moet laten verrotten.

Achim Steiner onder-secretaris-generaal van de VN en baas van UNEP zei: "Er is geen enkel economisch, milieu-gerelateerd of ethisch argument dat de enorme voedselverspilling en verliezen die momenteel optreden in de wereld kan rechtvaardigen, en bij UNEP 'we practice what we preach'. Met dit diner laten we aan retailers, consumenten en beleidsmakers die veranderingen kunnen doorvoeren zien dat de verbazingwekkende hoeveelheid voedsel die we weggooien niet alleen eetbaar en voedzaam is, maar ook heerlijk."

Op het menu van chefkok Ray Cournede stond onder andere 'Grilled Sweet Corn Tamales', 'Yellow Lentil Dal with Tamarind' en 'Mangomisu'. Ook had hij mango chutney en geconfuite vruchtenschillen gemaakt, als voorbeelden van manieren om fruit houdbaar te maken en in het seizoen te verwerken. In het kader van de strijd tegen de verspilling kregen gasten een doggy bag mee met wat overbleef, en de niet voor het diner gebruikte overschotten werden gedoneerd aan een lokaal schoolmaaltijdenprogramma.

Fotocredits: Bananes and Mangoes, uitsnede quinet
Dit artikel afdrukken