Na drie dagen onderhandelen hebben de Europese leiders eindelijk knopen kunnen doorhakken over de topjobs. Onze premier zal dan toch Donald Tusk opvolgen als voorzitter van de Europese Raad. De Europese leiders hebben drie dagen nodig gehad en doorliepen tal van onderhandelingsscenario’s, maar de beslissing is nu toch gevallen.
Charles Michel wordt voorzitter van de Europese Raad, Ursula von der Leyen is kandidaat om voorzitter van de Europese Commissie te worden, Josep Borrell Fontelles wordt voorgedragen als hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid. Christine Lagarde zal aan de slag gaan als voorzitter van de Europese Bank en volgt zo Mario Draghi op.


Zo vat de Belgische Standaard vanavond de hoogste (nog niet allemaal goedgekeurde) benoemingen na de verkiezingen van dit voorjaar in de EU samen. Angela Merkel vertelde nog dat het ontbreken van een Oost-Europeaan zal worden goedgemaakt door de functie van voorzitter van het Europese Parlement aan een niet westelijk Europeaan te geven. The Guardian viel, vanuit het van de EU afscheid nemende Groot-Brittanië, vanavond vooral op dat er twee vrouwen op de hoogste functies van het Europese vasteland worden benoemd.

De talige Nederlander Frans Timmermans, die maandenlang werd genoemd als sociaal-democratische Spitzenkandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, heeft zijn aanspraken op de troon - na een aanvankelijk veelbelovend weekend - gisteren geheel verloren. Hij zal waarschijnlijk genoegen moeten nemen met een gedeelde 'eerste vervangend voorzitterschap' met de vrouwelijke Deense kandidaat EU-commissaris Margrethe Vestager. De (bijna) benoemingen zijn - zo luidt de kritiek - het compromis van de regeringsleiders en niet zozeer die van het gekozen parlement.

De Franse president Macron toont zich verheugd met de nieuwe ploeg die - zegt hij op minuut 1:44 - tenminste allemaal goed Frans spreken.

De Standaard - Europese knoop ontward: Charles Michel wordt voorzitter van de Europese Raad
Reageer
  • Deel
Druk af