Het is hoog tijd dat de overheid de regie terugpakt op de voedselmarkt, vinden Joris Lohman en Hidde Boersma. Met zo’n New Farm Deal wordt echte verduurzaming eindelijk mogelijk.

Dat schrijven de twee voedselopiniemakers in de Volkskrant. Ze zien een aanleiding in de oplopende spanningen - die daadwerkelijk tot gewonden en doden kan leiden - in de boerenprotesten van afgelopen week.

Het debat , schrijven Lohman en Boersma, over de toekomst van de landbouw liep deze week flink uit de hand. Het begon met de arrestatie van een 17-jarige jongen die met een trekker inreed op een beambte van de marechaussee. Op woensdag werden tientallen boeren opgesloten in een cel in Assen en ging een werkbezoek van minister Carola Schouten aan Zeeland niet door omdat haar veiligheid niet gegarandeerd kon worden wegens verwachte trekkerdemonstraties. Met ‘wilde acties’ tonen boeren door het hele land hun frustratie over wat zij zien als een voortdurende aanval op hun levensstijl en toekomstperspectief door politici en beleidsmakers met weinig kennis van landbouw.

Als de Nederlandse overheid ingrijpt, dan kan ze dat alleen doen voor de omzet die Nederlandse boeren in eigen land maken. Die is gering en hoogstens een procent of dertig voor vlees en zuivel. In de tuinbouw gaat ruim 90% de grens over. Het bijzondere is: die sector hoor je niet en zeurt niet bij de poorten van distributiecentra. Vlees en zuivel wel.
de Volkskrant - Lever boeren niet langer uit aan de lage prijzen op de wereldmarkt
  • Deel
Druk af