Afgelopen zaterdag maakte de Amerikaanse president Trump triomfantelijk op Twitter bekend dat Mexico met onmiddellijke ingang 'grote hoeveelheden Amerikaanse agrarische producten' zou gaan kopen.


De Mexicaanse toezegging voorkwam de invoering van importtarieven. Daarmee was president Trump vorige week ineens op de proppen gekomen om Mexico te dwingen akkoord te gaan met een strenge aanpak van de illegale immigratie naar de VS.

Dat akkoord kwam er wel, en daarmee waren de tarieven van de baan. Maar uit de later gepubliceerde tekst blijkt niets van een dergelijke 'mega landbouwdeal', aldus Time. Ook Mexicaanse hoogwaardigheidsbekleders hielden het bij een vage omschrijving.

Over wat er wel precies afgesproken is, bleven alle partijen, Trump incluis, vaag. Het leidde tot veel kritiek in de Amerikaanse media. Zo zei de democratische presidentskandidaat Bernie Sanders dat hij, en met hem de wereld, zijn buik vol heeft van een president die voortdurend ten strijde trekt tegen onze vrienden, of dat nou Mexico of Canada is. Wat Trump dan weer deed verzuchten - uiteraard per twitter - dat hij zich erg ondergewaardeerd voelt.
Trump is inmiddels alweer bezig met zijn handelsoorlog tegen China. Hij eist eind deze maand een top met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. Gaat Jinping daar niet op in, dan zwaaien hoge importtarieven. Of de leider van China zich zo laat koeioneren, is de vraag, schreven we al eerder.

Onderwijl morren Trumps boeren omdat ze niet meer kunnen exporteren naar China waar ze nu goud geld hadden kunnen verdienen aan de export van varkensvlees als gevolg van de Afrikaanse Varkenspest.
Time - Mexico Did Not Agree to Agricultural Deal Touted by President Trump, Officials Say
  • Deel
Druk af