In de Verenigde Staten is momenteel tweederde van de volwassen bevolking te zwaar, en meer dan een derde zelfs obees. Zoals op Foodlog al vaak is besproken, is ombuiging van die trend noodzakelijk om te voorkomen dat over 35 jaar de hele Amerikaanse bevolking te zwaar of obees is. Dat brengt gezondheidsproblemen met zich mee, van hartproblemen en diabetes tot slaapapneu, sexueel dysfunctioneren en diverse soorten kanker. Minstens zo belangrijk zijn de hoge en, volgens een aantal experts, maatschappelijk niet meer op te brengen zorgkosten die daaruit voortvloeien.

Drie jaar geleden publiceerde een onderzoeksgroep op het gebied van obesitas met o.m. vooraanstaande experts als David B. Allison en Louis J. Aronne een artikel in Critical Reviews in Food Science and Nutrition over 'tien mogelijke bijdragers aan de obesitasepidemie'. Meer dan 500 studies in zowel mensen als dieren werden door de projectgroep in hun onderzoek betrokken. Aronne publiceerde afgelopen oktober een verkorte versie in Abdominal Imaging waar Psychology Today een populaire eindejaarstoptien van maakte.

We worden dik(ker) door:
1. onze huidige voedselomgeving: er is steeds meer relatief goedkoop, hoog-calorisch eten (vol vet, suiker en zout) te krijgen (in de VS ook nog eens in enorme porties)

2. minder lichamelijke activiteit: we zitten meer achter de computer of naar de televisie te kijken, en vlak de technologische vooruitgang niet uit die ons onder andere afstandsbedieningen, roltrappen en electrische garagedeuropeners gebracht heeft.

3. minder slaap: we zijn de afgelopen eeuw steeds minder gaan slapen en veel mensen hebben een chronisch slaaptekort. Dat heeft effect op ons metabolisme, verschuivingen in onze circadiaanse klok zijn in verband te brengen met meer eten, gewichtstoename, diabetes en hartproblemen.

4. medicijngebruik: mensen zijn veel meer medicijnen gaan gebruiken en veel daarvan hebben gewichtstoename als bijverschijnsel: antidepressiva en andere medicijnen die de geestelijke gezondheid reguleren, medicijnen tegen hogebloeddruk en diabetes, de pil.

5. minder roken: stoppen met roken leidt vrijwel onvermijdelijk tot gewichtstoename, omdat roken invloed heeft op de stofwisseling.

6. blootstelling aan 'endocriene verstoorders': overal in onze omgeving komen inmiddels chemische stoffen voor die invloed hebben op onze hormoon- en vethuishouding: phtalaten, pesticiden, vlamvertragers, bisphenol A.

7. infecties: er zijn diverse virussen gevonden die gewichtstoename veroorzaken, zoals adenovirus 36. Ook veranderingen in de samenstelling van onze darmbacteriën kunnen ons dikker maken (wat doen antibiotica in je darmen)?

8. invloeden in de baarmoeder: de zogenoemde 'epigenetische effecten' van het gewicht van de moeder, waardoor de foetus te maken krijgt met over- of ondervoeding. Er zijn aanwijzingen dat wat er in de baarmoeder gebeurt later tot obesitas kan leiden.

9. oudere moeders: de leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden loopt ook in de VS op, net als de aanwijzingen dat kinderen met oudere moeders vaker obees zijn.

10. stabiele omgevingstemperatuur: centrale verwarming en airconditioning maken ons metabolisme lui, het lichaam hoeft minder energie te besteden aan het aanpassen aan kou of warmte en dat leidt tot gewichtstoename.

Zou een Nederlandse top tien er wezenlijk anders uit zien dan deze Amerikaanse?

Fotocredits: smlp.co.uk
Dit artikel afdrukken