Deze week openden de US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) een database waarmee gebruikers de verspreiding van antibioticaresistente microben kunnen volgen. Het nieuwe instrument heet NARMS (National Antimicrobial Resistance Monitoring System) en is interactief en toegankelijk voor iedere geïnteresseerde.

23.000 sterfgevallen door antibioticaresistentie
De CDC's hebben berekend dat in de VS jaarlijks 2.000.000 ziektegevallen en 23.000 sterfgevallen verband houden met antibioticaresistentie. Aan voedselproductie en -verwerking gerelateerde bacteriën zijn verantwoordelijk voor 440.000 van die ziektegevallen.

Het CDC volgt al jaren de 4 meest voorkomende bacteriën die via voedsel overgedragen worden: Campylobacter, E. coli O157, Salmonella en Shigella. De verzamelde data maken het mogelijk om de verspreiding van multiresistente Salmonella-stammen te traceren en trends vast te stellen in resistentie. Zo trok bijvoorbeeld de Food and Drug Administration (FDA) de goedkeuring voor het gebruik van Enrofloxacin (een fluoroquinolone) voor kippen in nadat uit NARMS bleek dat infecties met fluoroquinolone-resistente bacteriën steeds vaker opdoken onder de Amerikaanse bevolking.

Educatieve tool
De database is vanaf nu publiek. Iedereen kan voortaan zelf vaststellen hoe antibioticaresistentie bij deze bacteriën zich over de afgelopen 18 jaar heeft ontwikkeld. "DIt is een educatieve tool voor mensen die meer te weten willen komen over ziektekiemen die via ons eten overgebracht worden", zegt Regan Rickert-Hartman, programma-coördinator bij NARMS in Time. "Het is ook een prima tool voor zorgautoriteiten die hun gegevens met andere staten willen vergelijken."

NARMS biedt onder meer interactieve kaarten die gebruikers precies laten zien hoe resistente Salmonella of Campylobacter-bacteriën zich door de jaren heen over de VS uitgebreid hebben. De gegevens gaan nu nog tot 2013, maar het CDC hoopt nog dit jaar 2014 en 2015 te kunnen toevoegen.

Fotocredits: uitsnede uit infographic Antibiotic Resistance', CDC
Dit artikel afdrukken