Deze eieren worden echter voor de reguliere prijs van vrije uitloopeieren in de supermarkt verkocht. De handel wordt dus rijker van de crisis op kosten van boeren. Fair trade is bij eierhandelaren en grootgrutters blijkbaar ver te zoeken.
De consument betaalt de reguliere prijs, maar pluimveehouders krijgen gemiddeld 3 cent per ei minder uitbetaaldTwaalf weken
Sinds 9 november 2016 mogen kippen niet meer buiten lopen als gevolg van de aanhoudende vogelgriepdreiging. Het probleem is de Europese verordening die bepaalt wanneer een ei een vrije uitloop-ei is en ook als zodanig verkocht mag worden. Volgens deze verordening mogen, onder bepaalde voorwaarden (zoals extreem slecht weer of vogelgriepdreiging) kippen maximaal 12 weken aaneengesloten binnen blijven. Hun eieren mogen gedurende die periode nog wel als vrije uitloopeieren worden verkocht. Na die 12 weken verandert hun status in scharreleieren.
Twee oplossingen
Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) gaf de pluimveehouders te kennen dat een sticker of wikkel op het vrijeuitloop-doosje met: ‘nu tijdelijk scharrelei’ niet mogelijk was. Sinds enkele dagen blijkt dat stickers plakken wel degelijk kan. Supermarkten communiceren via een sticker op het doosje en een bordje of poster bij het winkelschap dat de kippen tijdelijk binnen moeten blijven. De consument betaalt de reguliere prijs, maar pluimveehouders krijgen gemiddeld 3 cent per ei minder uitbetaald.
De NVP beraadt zich op vervolgstappen, maar hoopt op maatschappelijke verontwaardiging over de integriteit van supermarkten in deze zaak. Er zijn wat ons betreft twee oplossingen. Of de supers betalen met terugwerkende kracht de contractuele inkoopprijs voor vrije uitloopeieren aan pluimveehouders, of laten de winkelprijs van de 'nu even binnen' eieren dalen naar de verkoopprijs van scharreleieren.
Koop rechtstreeks
Wilt u weten welk ei u gekocht heeft? Download de gratis Eicode app en voer de code op het ei in. Zo ziet u van welke pluimveehouderij uw eitje komt. Van de ‘nu even geen vrije uitloop’ code 2 eieren kunt u zo ook checken of deze van kippen komen die, zodra het weer kan, wel weer naar buiten gaan. Wilt u zeker weten dat u een faire prijs betaalt voor uw ei? Koop dan rechtstreeks bij een pluimveehouder in uw buurt.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#12 "In Duitsland kan het wel." Goed initiatief "serre-uitloop." Nu de tijd om het in NL ook voor elkaar te krijgen zodat eind 2017 de vrije uitloop kippen extra overdekte ruimte hebben tov scharrelkippen en de eieren met een plus in de winkels kunnen liggen wanneer er weer dreiging van vogelgriep komt. Ik hoop dat retail en pluimveesector samen tot een mooie oplossing komen.
En hier hield het koor stil. Prima uitleg Marc.
#11 Laten we via dit forum maar geen welles nietes spelletje doen. Er zijn dit weekend tientallen supermarkten bezocht, ei-codes nagetrokken en gekeken wat de nu code-2 eieren van pluimveehouders met vrije uitloophuisvesting bij de supermarkten kosten. Consumentenprijzen variëren van 16,5 tot 30,6 cent per ei. Ook gisteren nog in diverse supermarktformules.
In Duitsland kan het overigens wel:
REWE gaat voor de eieren van pluimveehouders, die normaal gesproken vrije uitloop eieren produceren, maar nu vanwege de ophokplicht niet aan de vereiste voor vrije uitloopeieren kunnen voldoen, toch de prijs voor vrije uitloopeieren betalen. De eieren zullen in de schappen van REWE (iets goedkopere prijs voor de consument) en PENNY (zelfde prijs voor de consument als die van vrije uitloopeieren) liggen onder de noemer: “ scharreleieren met serre-uitloop”.
Wie volgt in Nederland?
Zo lang het voor de gezondheid van kippen beter is dat zij binnen blijven, moeten we toch ook hier met een oplossing kunnen komen die meer solidair is met de pluimveehouder? Handel, afnemers (industrie) en retail kunnen vast wel iets sympathieks bedenken.
Dick #8, Jan Peter van Doorn en Hennie de Haan, door de strakke eis van de overheid in Brussel en Den Haag moeten naar scharrel afgewaardeerde vrije uitloopeieren in een doosje waarop is vermeld dat het voormalig uitloopeieren zijn. Dat mocht niet alleen via communicatie in het schap, maar moest aan de verpakking zijn vastgemaakt. Daar is ook wat voor te zeggen vanwege consumentenbescherming.
In slechts een beperkt aantal gevallen is dat mogelijk gebleken zonder daar hoge kosten voor te maken.
Je ziet deze vrije uitloopverpakkingen met code 2 eieren (scharrel) her en der in winkels.
Dan is er nog een kleine groep leveranciers die nog wel vrije uitloopeieren kunnen leveren. Deels wellicht uit het buitenland, deels van jonge koppels hennen waarvoor de 12 wekenperiode ingaat op moment van opzetten, en deels wat oudere beschikbare vrije uitloopeieren. Tot en met THT van 28 dagen (21 in de winkel) is dat mogelijk.
De meeste supermarkten hebben ertoe besloten het tussensegment (tussen scharrel en biologisch) tijdelijk dan maar niet te verkopen. Dus wordt scharrel aangeboden. Soms met een extra plus van 1 ster BLK. De Dierenbescherming heeft toegestaan dat 2 ster BLK Vrije uitloop omgezet mag worden naar 1 ster Scharrel.
De beschuldiging van de sector dat de retail over de rug van de boeren verdient is onterecht. Er is geen enkel bewijs voor aangeleverd. Wat wel waar is dat supermarkten ook kosten hebben aan deze crisis. Dat willen natuurlijk veel mensen niet geloven maar het organiseren van extra verpakkingen kost geld en menskracht. Dat is nou eenmaal zo. Wat ook niet bekend is en waarschijnlijk ook niet publiek wordt, zijn de bilaterale afspraken tussen supermarkt en pakstation, de directe leverancier (supermarkten doen geen zaken met pluimveehouders direct). Hier mogen, kunnen en willen wij als CBL geen kennis van hebben omdat dit concurrentiële afspraken zijn waarop de ACM op toeziet dat hier geen zaken worden gedeeld of dat daar zelf maar de schijn van afstemming in is. We hebben nog scherp in het geheugen hoe dat tijdens de MKZ-crisis werd afgestraft.
Komt erop neer dat gedaan wordt wat kan, dat iedereen baalt van deze crisis en dat we met z’n allen hopen dat de kippen zo snel als verantwoord mogelijk is weer naar buiten kunnen en de consument weer een ruimer aanbod aan eieren in zijn supermarkt vindt.
#4 Wouter: De noteringsprijs voor scharreleieren is momenteel circa 5,7 cent (afhankelijk van kleur, voersoort en sortering), terwijl deze pluimveehouders voor hun vrije uitloopeieren (afhankelijk van hun contract) tussen de 8,5 en 9,5 centen kregen.
Deze contracten zijn eenzijdig opengebroken om vanaf 2-2-2017 de lagere scharrelprijs te vergoeden voor de eieren die vanaf die datum niet meer met een code 1 (waar vrije uitloopeieren aan te herkennen zijn) mochten worden gestempeld.
Via de gratis Eicode app kunnen consumenten zien waar hun eitje vandaan komt. Zo kon op grote schaal worden vastgesteld dat de eieren van kippen, die straks weer naar buiten gaan, nu als Beter Leven 1 ster scharrelei, of variant daarop werden verkocht.
Op zich was dat een prima oplossing, want het wordt eerlijk vermeld op de verpakkingen en deels via informatie op het schap. In de aanloop naar 2-2-2017 was door de sector, Anevei en het CBL juist gesproken over een dergelijke sympathieke oplossing, met een charme offensief naar de consument. Maar, dat was volgens de marktpartijen niet haalbaar. De sector vond dit uiteraard jammer en opperde nog dat waar een wil is, ook een weg is. Maar als iets niet kan, dan kan dat niet. Zo realistisch zijn pluimveehouders ook wel weer.
Wat echter dit weekend onze verbazing schetste, was dat deze eieren voor de normale (en zelfs soms voor een hogere) vrije uitloop-verkoopprijs bij nagenoeg alle grote supermarkten in de schappen lagen. De etikettering was wel degelijk aangepast (mededeling op de THT-stickers, andere doosjes, etc.). Dat riep onder pluimveehouders een grote verontwaardiging op, wat tot ons persbericht heeft geleid.
#8 Dick, in Duitsland wordt een solidair-ei tijdelijk overwogen. Daarmee kan de consument solidair zijn met de pluimveehouders in deze tijd met extreem lange en hoge vogelgriep virusdruk. Dat was in Nederland ook leuk geweest.
#2 Meer transparantie juichen wij vanuit de NVP van harte toe. Past volgens ons ook helemaal bij Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen.