Supermarkten maken extra winst over de rug van consumenten en pluimveehouders. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft geconstateerd dat pluimveehouders door de aanhoudende vogelgriepdreiging en ophokplicht gemiddeld 35% minder betaald krijgen voor hun vrije uitloopeieren, die tijdelijk niet zo mogen heten.

Deze eieren worden echter voor de reguliere prijs van vrije uitloopeieren in de supermarkt verkocht. De handel wordt dus rijker van de crisis op kosten van boeren. Fair trade is bij eierhandelaren en grootgrutters blijkbaar ver te zoeken.

De consument betaalt de reguliere prijs, maar pluimveehouders krijgen gemiddeld 3 cent per ei minder uitbetaald
Twaalf weken
Sinds 9 november 2016 mogen kippen niet meer buiten lopen als gevolg van de aanhoudende vogelgriepdreiging. Het probleem is de Europese verordening die bepaalt wanneer een ei een vrije uitloop-ei is en ook als zodanig verkocht mag worden. Volgens deze verordening mogen, onder bepaalde voorwaarden (zoals extreem slecht weer of vogelgriepdreiging) kippen maximaal 12 weken aaneengesloten binnen blijven. Hun eieren mogen gedurende die periode nog wel als vrije uitloopeieren worden verkocht. Na die 12 weken verandert hun status in scharreleieren.

Twee oplossingen
Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) gaf de pluimveehouders te kennen dat een sticker of wikkel op het vrijeuitloop-doosje met: ‘nu tijdelijk scharrelei’ niet mogelijk was. Sinds enkele dagen blijkt dat stickers plakken wel degelijk kan. Supermarkten communiceren via een sticker op het doosje en een bordje of poster bij het winkelschap dat de kippen tijdelijk binnen moeten blijven. De consument betaalt de reguliere prijs, maar pluimveehouders krijgen gemiddeld 3 cent per ei minder uitbetaald.

De NVP beraadt zich op vervolgstappen, maar hoopt op maatschappelijke verontwaardiging over de integriteit van supermarkten in deze zaak. Er zijn wat ons betreft twee oplossingen. Of de supers betalen met terugwerkende kracht de contractuele inkoopprijs voor vrije uitloopeieren aan pluimveehouders, of laten de winkelprijs van de 'nu even binnen' eieren dalen naar de verkoopprijs van scharreleieren.

Koop rechtstreeks
Wilt u weten welk ei u gekocht heeft? Download de gratis Eicode app en voer de code op het ei in. Zo ziet u van welke pluimveehouderij uw eitje komt. Van de ‘nu even geen vrije uitloop’ code 2 eieren kunt u zo ook checken of deze van kippen komen die, zodra het weer kan, wel weer naar buiten gaan. Wilt u zeker weten dat u een faire prijs betaalt voor uw ei? Koop dan rechtstreeks bij een pluimveehouder in uw buurt.
Dit artikel afdrukken