“De perceptie is dat er ontzettend veel gedronken wordt, terwijl dat in de praktijk veel minder het geval is”, zegt Hanna van Roozendaal, onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen. Dat blijkt uit een onderzoek onder Antwerpse studenten.

Het onderzoek
Het onderzoek, een vragenlijst waar bijna 2.000 Belgische studenten aan meededen, werd uitgevoerd door de Universiteit van Antwerpen in samenwerking met het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) en Universiteit Gent. Het VAD brengt vierjaarlijks het middelengebruik onder Belgische studenten in kaart, door middel van enquêtes.

Uit de beantwoording blijkt dat 78,6% van de studenten zegt maximaal één keer per week alcohol te drinken, terwijl 60,8% denkt dat de gemiddelde student dit twee keer per week of zelfs vaker doet. Daarnaast gaf 64,3% van de studenten aan maximaal één keer per maand dronken te worden, terwijl 73,3% denkt dat de gemiddelde student één keer per week of nog vaker dronken wordt. Bovendien geeft 73% van de studenten aan geen probleem te hebben met het drinken van een non-alcoholisch drankje tijdens een studentenavond.

Een snelle steekproef onder de redactiestagiairs van Foodlog leidde tot verbazing over de opvallend lage alcoholconsumptie: "in mijn eigen omgeving zie ik namelijk vrij veel alcoholgebruik onder studenten". Mogelijk gaven de Belgische studenten sociaal gewenste antwoorden over hun eigen alcoholconsumptie.

Campagne
“Die foute perceptie is niet ongevaarlijk: jongeren kunnen ze als sociale norm gaan beschouwen” waarschuwt Van Roozendaal.

De campagne Alcoholfacts moet verandering in die foute perceptie gaan brengen. De campagne bestaat uit memes (plaatjes met tekst die zich snel op het internet verspreiden) en video’s met feiten over het alcoholgebruik onder studenten. Iedereen kan deze memes en video’s op sociale media delen. Het doel van de campagne: het drinkgedrag onder studenten veranderen en overmatig alcoholgebruik verminderen. Na 3 maanden wordt gekeken wat het effect van de campagne was op het alcoholgebruik onder de Belgische studenten en hoe zij de campagne ervaren hebben. Daarna start de campagne mogelijk op meerdere universiteiten in Vlaanderen.

studenten antwerpen78,6% van de Antwerpse studenten drinkt
maximaal 1x per week. Check de facts op alcoholfacts.be


Fotocredits: 'Meme campagne Alcoholfacts',Alcoholfacts.be
Dit artikel afdrukken