Naar aanleiding van een melding op AT5, plaatsen we vanmorgen dit korte nieuwsbericht:

Damherten in het gebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen zorgen voor overlast. Er is geen natuurlijke regulering door roofdieren of actieve door jacht zodat hun aantal te groot is geworden. Daarom heeft het Amsterdamse college van B en W heeft besloten tot afschot. De Partij van de Dieren en de Dierenbescherming zijn het daar niet mee eens. Dat schrijft AT5.

Zij willen dat de dieren worden gevangen en verplaatst naar natuurgebieden elders in Europa. Er is in Nederland geen discussie over wat beter is voor de dieren: vangst- en vervoerstress en afschot door jacht of natuurlijke regulering door roofdieren of professioneel afschot in hun eigen territoir.


Daarop reageerde de biologische tuinder Jopie Duijnhouwer als volgt:

De Oostvaardersplassen verplaatsen zich naar Amsterdam. Het is fascinerend om de worsteling van de Amsterdamse politiek te zien. Er is in de Waterleidingduinen plaats voor 600 damherten (aldus wetenschappers), er lopen er 2000.

Er zijn 4 opties:
1. een nog hoger en sterker hek (rechter anno 2012) en het teveel laten verhongeren
2. afschieten (rechter anno 2013)
3. vangen en transporteren naar Oost Europa
4. 250 kruisen plaatsen op de Dam

Kan Foodlog hier een poll over organiseren?


Wij vinden die poll zinvol. Het moet in zaken als deze gaan om het belang van de dieren en niet om onze emoties of publicitair gewin van dierwelzijnsvechters. Toch dreigt dat meer en meer.

Onze gevoelens en het welzijn van de dieren
Het professioneel doden van de dieren lijkt het meest diervriendelijk. Ons moderne levensgevoel verzet zich daartegen, zeker bij zulke vriendelijk ogende dieren als herten. Vangen en vervoer van wilde dieren zorgt voor stress. In mogelijke nieuwe leefomgevingen in Oost-Europa zorgen rovend wild en ruwere jagers voor nieuwe stress. Bovendien kunnen de daarginds door jagers geschoten dieren weer bij, onder meer Nederlandse, poeliers en supermarkten belanden. Het lijkt erop dat een ingewikkelde oplossing wordt gezocht die niet in het welzijnsbelang van de dieren is en vooral om onze eigen gevoelens draait.

Wij vragen je te stemmen over de 4 opties die Jopie aangeeft. Wie tegen afschot is kan zijn stem tevens op Piepvandaag.nl laten horen.

Fotcredits: AT5

-- POLL --

Ik vind dat de 250 damherten:

Dit artikel afdrukken