Staatssecretaris Paul Blokhuis werd dinsdag in de Kamer zowel geprezen als bekritiseerd voor zijn plannen in het Preventieakkoord. Dat schrijft NRC.

Blokhuis ontving het compliment “een staatssecretaris vol ambitie” te zijn van zijn eigen ChristenUnie-fractie en 50Plus vond zijn akkoord “een enorme prestatie”. Maar veel Kamerleden betwijfelen of de huidige afspraken wel ver genoeg gaan om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik terug te dringen.

Volgens Wim-Jan Renkema van GroenLinks zou Blokhuis te veel geluisterd hebben naar de levensmiddelenproducenten. Dat de pen van de industrie terug te lezen is op elke pagina van het Preventieakkoord, is volgens Renkema democratisch bedenkelijk.

Wat volgens de linkse partijen nog beter kan, zijn maatregelen invoeren die gezond gedrag stimuleren en afspraken maken over een gezonder aanbod. Een suikertaks zou dan onmisbaar zijn.

VVD-Kamerlid Hayke Veldman benadrukt juist dat de overheid niet mag bepalen hoe een Nederlander zijn of haar leven leidt.

De staatssecretaris is zelf voorlopig tevreden over het Preventieakkoord. “Als ik naar links kijk doe ik te weinig, als ik naar rechts kijk ben ik doorgeslagen. Misschien heb ik dan wel precies de goede balans gevonden.”
NRC - Kamer vindt politieke bemoeienis met ongezonde levensstijl terecht
Reageer
  • Deel
Druk af