Een echte suikertaks komt er naar verwachting niet. Wel gaat het kabinet het consumeren van gezonde producten stimuleren door de verbruiksbelasting op suikervrije dranken en bronwater af te schaffen. Hoe het kabinet de afschaffing gaat financieren is nog onbekend, schrijft het AD. Ook dienen levensmiddelenfabrikanten, horeca en supermarkten na te gaan denken over het verkleinen van portiegroottes, het aantal calorieën en aanbod van producten. Het AD noemt daarnaast een nieuw 'voedsellogo' dat er in 2020 moet komen. In 2016 besloot toenmalig minister Schippers van VWS het Vinkje af te schaffen ten gunste van een app. In België passen supermarkten inmiddels een stoplichtsysteem toe, de nutri-score.

Het Akkoord wil Nederlanders niet alleen gezonder laten eten en drinken, ook moeten ze meer bewegen en bewustere keuzes maken. De nieuwe alliantie Werken in Beweging gaat ervoor zorgen dat Nederlanders gezonder gaan forenzen en werken. Daarnaast zouden over twee jaar 2.500 sportverenigingen een Bronzen Kantine-beoordeling moeten hebben; dat betekent dat het voedselaanbod er uit betere keuzes bestaat dan junkfood.

Voor kinderen mag er op het gebied van sportevenementen vanaf 2020 alleen nog door bedrijven die een gezond product voorstaan gesponsord worden, maar daar houdt het niet op. In 2021 krijgt Nederland er 12 'gezonde buurten' bij die de rest van Nederland tot voorbeeld kunnen dienen. Ook moet er in 2030 in ieder geval voor elk kind en gezin met gewichtsproblemen een passend aanbod liggen, staat in het preventieakkoord. Dat allemaal zou de komende jaren in minstens 75 van de 380 Nederlandse gemeenten moeten leiden tot een stijging van het percentage kinderen met een gezond gewicht en naar 40% minder Nederlanders met obesitas in 2040, ten opzichte van 2017.

Update 1, 21:45 uur: op EenVandaag reageerden vanmiddag diabetes-omkeerder Wim Tilburgs (zie reactie #3) en hoogleraar Kees de Graaf (WUR) op het uitgelekte akkoord en het goedkoper maken van bronwater en suikervrije drank. Misschien helpt het een klein beetje, is de indruk die achterblijft. Klik hier om de uitzending te beluisteren.
Hoogleraar Renger Witkamp (eveneens WUR) reageerde wat scherper.



Update 2, 31 augustus, 19:05 uur: Op EenVandaag zegt huisarts en oprichter van Arts & Voeding Tamara de Weijer dat ze niets begrijpt van het voorstel om de verbruikersbelasting op bronwater en suikervrije frisdranken te laten vallen. Zij heeft geen goed woord over voor het financieel aantrekkelijker maken van light frisdranken. “Ik vind dit echt een heel vreemd plan. Ook suikervrije dranken zijn namelijk bepaald niet gezond en maken geen onderdeel uit van de schijf van vijf bijvoorbeeld.”
Emeritus hoogleraar voedingsleer Martijn Katan ziet het positiever in, maar lijkt te hebben gemist dat Nederland de facto een suikertaks heeft ingesteld die de gewenning aan zoete smaken stimuleert en de prijs van zoete frisdrank op het huidige niveau houdt. Katan: “Ik begrijp niet helemaal waarom juist artsen hier nu juist zorgen over hebben. Van light producten worden mensen minder dik dan van suikerhoudende dranken. De bewijzen dat ze schadelijk zouden zijn voor de gezondheid zijn heel erg dun. Wel is kraanwater uiteraard nog beter, omdat het geen zuur bevat dat de tanden aantast.” Wel vindt Katan dat de staatssecretaris met een forse suikertaks moet komen. “Wil je echt iets bereiken,dan moet de overheid het aandurven om flinke belastingen te heffen op frisdranken en sappen.”

Tuinder en gezondheidsactivist Rob Baan steunt de visie van De Weijer:

Update 3, 3 september, 9:06 uur: vanmorgen vat Volkskrant-columnist Teun van de Keuken de kritieken op het plan nog eens samen:
Om Nederland gezonder te maken heeft het ministerie van VWS met verschillende partijen afspraken gemaakt om roken en alcoholgebruik terug te dringen en overgewicht aan te pakken. Het valt nog te bezien hoe hard de maatregelen afgedwongen kunnen worden. Het ministerie schrijft zelf dat ‘alle betrokken partijen elkaar kunnen aanspreken op deze afspraken’. Aanspreken! Nou, nou, poe, poe.
[...]Geen suikertaks (zelfs niet, zoals in Engeland, op frisdrank), noch het terugdraaien van de zo schadelijke btw-verhoging op groente en fruit. Nee, houd u vast: door een belastingmaatregel wordt lightfrisdrank goedkoper. Dus: groente en fruit (gezond) worden duurder, frisdrank met nepsuiker (niks gezonds aan) wordt een paar cent per liter goedkoper en frisdrank met suiker (ongezond) houdt dezelfde prijs. Hoe moet dit mensen nu stimuleren dikmaakdrankjes te laten staan?
[...] Na het verhogen van de btw op groente en fruit en de peperdure verlaging van de dividendbelasting blijkt andermaal dat dit kabinet maar één belang dient: dat van de multinationals. Als die tevreden zijn, dan zal de volksgezondheid Mark Rutte en trawanten een rotzorg zijn. We worden geregeerd door een coalitie van Unilever en Coca-Cola.


Dit artikel afdrukken