De Belgische NGO 11.11.11 voert jaarlijks campagne voor verbetering van de ontwikkelingssamenwerking. Ze schromen daarbij niet politici aan te spreken om in actie te komen.

Vier oorzaken voor een structureel probleem
Dit jaar sluit de campagne aan bij Wereldvoedseldag en het thema 'voedselverspilling'. Volgens de organisatie is 'voedselverspilling meer dan restjes weggooien'. Zij zien voedselverspilling als een 'structureel probleem dat vier grote oorzaken heeft', schrijft De Standaard. Standaardafmetingen en een gaaf uiterlijk zijn er daar maar één van - al is dat tot op Europees niveau geregeld. Een andere factor is overproductie: omdat boeren zeker willen weten dat zij voldoende 'geschikte' groenten en fruit hebben, produceren ze te veel. Oneerlijke handelspraktijken zijn een volgende oorzaak van verspilling: contracten worden veranderd of slechts deels of helemaal niet nagekomen. Als vierde oorzaak noemt 11.11.11 ons 'consumptiesysteem', dat er op gericht is grotere hoeveelheden te verkopen, zowel in restaurants als in verpakkingen.

Confronterend filmpje
In onderstaand filmpje, onderdeel van de campagne van dit jaar, maakt 11.11.11 onomwonden duidelijk dat in het kader van wereldwijde voedselverspilling 'Sorry Niet Genoeg' is. De organisatie spreekt expliciet politici aan, om te beginnen dit weekend, dat als 'politiek actieweekend' georganiseerd wordt. Vrijwilligers gaan de straat op en vragen zoveel mogelijk mensen de campagne te ondersteunen door via een app 'Sorry is niet genoeg' uit te spreken. De aldus verzamelde filmpjes vormen een 'petitie' die 11.11.11 aan de ministers gaat aanbieden 'om een krachtdadig beleid te eisen tegen voedselverspilling'.
Zou een vergelijkbare aanpak - met de oproep 'zet onze politici onder druk' - in Nederland ook kans van slagen hebben?

Fotocredits: www.nietgenoeg.be
Dit artikel afdrukken