De ontwikkelingen van smart dit en smart dat vliegen je om de oren. De keuken blijkt daarbij niet achter te blijven. De Amerikaanse nieuwssite CNN zet de zes digitale technologieën op een rijtje die ook ons koken helemaal smart gaan maken. Smart cooking in 2015!

1. Tablets en mobieltjes
Vroeger verlekkerden culi's, koks en huis-tuin-en-keuken amateurs zich aan ieder nieuw kookboek. Die tijd is voorbij. De overweldigende hoeveelheid recepten en tips die online beschikbaar is, zorgt er in toenemende mate voor dat we ons tot internet richten in plaats van tot boeken. Trendy koks - en hun uitgevers - spelen daar inmiddels op in en maken hun recepten online beschikbaar op tablets en mobieltjes, om hun contact met hun online publiek te onderhouden. Uiteindelijk zullen hun inkomsten niet meer uit boeken komen, maar uit de promotie van producten komen.

2. Social media
In diezelfde categorie vallen de social media. Je kunt overal op internet terecht voor recepten, foodie nieuwtjes en tips. Pinterest, Twitter en Facebook hebben de tijd van (familie)recepten uitwisselen compleet veranderd in een 24-uurs sharing culture. Je kunt bij wijze van spreken rechtstreeks in gesprek met je favoriete kok of een expert, of videofilmpjes bekijken op YouTube voor de fijne kneepjes van het vak. Zelfs voor een kookworkshop hoef je de deur niet meer uit: de eerste Hangout live kookdemonstraties zijn al gesignaleerd. Je mist alleen nog de geuren.

3. Google Glass
Google Glass zet je op je hoofd, waardoor je je handen vrij hebt. Een ideale keukentool dus, waardoor je als fanatieke culi bijna letterlijk in de schoenen van je favoriete chef kunt stappen en mee kunt kijken met wat hij (of zij) aan het bereiden is via een live verbinding of een opgenomen tutorial.

4. De iSpoon
De iSpoon is een pollepel die je tegelijk op je tablet kunt gebruiken om gemakkelijk door recepten en foto's te scrollen - zonder je tablet met je vieze handen aan te hoeven raken. Onmisbaar in iedere moderne keuken, volgens CNN.
.
5. De 'Prep Pad'
De Prep Pad is een smart keukenweegschaal. Door hem te koppelen aan je iPad kun je meteen de voedingswaarde van alles wat je ermee afweegt vaststellen. Je kunt zien hoeveel calorieën, vet, eiwit, koolhydraten én vitaminen je gaat verwerken. De Prep Pad heet dan ook wel een 'keukenvoedingsdeskundige'.

6. De pan van de toekomst
Ook de pannentechnologie staat niet stil. De nieuwe Flare Fin-X technologie belooft tot maar liefst 40% sneller te kunnen koken dan gewone pannen. Dat scheelt tijd én energie - al zal het nog altijd even veel tijd kosten om een aardappel gaar te koken, hoe futuristisch de pan waarin je dat doet ook mag zijn.

Smart keukentools zijn niet meer tegen te houden, schrijft CNN. Terwijl sommige duidelijk gadgets zijn waarvan het design het wint van de praktische gebruiksmogelijkheden, zijn er toch ook innovaties bij die we nu al niet meer zouden willen missen in de keuken. Recepten zoeken op internet is inmiddels doodgewoon. Meekoken met filmpjes is voor velen die niet durven te koken een uitkomst.

De slimme bezorgwinkelier
Wat CNN nog vergat is natuurlijke de slimme stadswinkelier die je in zijn webshop laat kiezen uit foto's van 5 gerechten en je de ingrediënten daarvoor binnen 30 minuten thuisbezorgt. Je eet immers geen aardappelen of kipfilet, maar vers gesneden frietjes uit de Airfryer met een salade met 6 bladgroenten en 5 geurige kruiden, een zuivere Italiaanse olijfolie, wat druppels oude balsamico, zeezout van de Bretons kust en een paar reepjes boerenkippendij en blokjes uitgebakken spek in de pan van een bekend merk. Met een kookfilmpje erbij heb je dat in 15 minuten vers op tafel. Zelfgemaakt. Zonder keukenafval. Die pan en Airfryer kun je bovendien met korting bij hem kopen als je wat vaker bij hem bestelt.
Zeg nou zelf, dat is toch veel leuker dan die eeuwige pizzadoos?

Fotocredits: iSpoon, ChezBettay, via Pinterest
Dit artikel afdrukken