Die ontstane situatie is het gevolg van de Nederlandse keuze voor hoge dierwelzijnseisen, terwijl ons land nagenoeg zijn volledige productievolume exporteert. In het directe buitenland liggen de eisen al wat lager dan in ons land. In het verre buitenland, Oekraïne, mogen nog gewoon kooieieren worden gemaakt die in Nederland mogen worden geïmporteerd.
Zulke eieren verdringen de onze, die te duur zijn om in het gebak, koekjes, de eiersalade en de pasta te worden verwerkt. Iets minder welzijnerige eieren kunnen we nog wel aan omdat Nederlanders welzijn efficiënt en intensief kunnen leveren, maar tegen kooieieren valt niet aan te werken. Daarom maken wij nu een paar procent teveel eieren. Die zorgen ervoor dat de prijs van de hele markt onderuit gaat. Een scharrelei is immers een scharrelei zodat ze allemaal tegelijk in prijs dalen als er teveel zijn.
Reguleren, maar dat mag niet
"Als we in heel Europa kippen een week eerder zouden slachten als de eierprijs beneden 6 cent daalt, dan zal de eierprijs niet beneden 6 cent dalen." Dat zei vorige week Servé Hermans, de topman van een van de 2 in de wereld bepalende geneticabedrijven voor legkippen. Hij wil de eierprijs reguleren door collectief productie uit te schakelen. Dan daalt de prijs en los je het probleem voor de eierboer op. Maar dat mag niet van de Mededingingsautoriteit. Die vindt dat je de consument niet van een voordeeltje mag beroven.
Concurreren, maar dat kan niet
Ook intensieve beestenman Aalt Dijkhuizen bemoeide zich met de nog immer voortslepende eiercrisis waar met name Nederland mee worstelt. Dijkhuizen heeft een simpele oplossing: draai de welzijnseisen liefst terug en ga er in ieder geval niet verder mee.
Scenario's
Maar dat laatste gaat niet gebeuren. Onze staatssecretaris gaat er juist wél verder mee, terwijl Europa zijn uiterste best zal doen om Oekraïne eieren te laten leveren die goedkoper zijn dan de onze. Zo werkt de nieuwe Koude Oorlog tussen Oost en West nu eenmaal. Wij willen dat Oekraïne bij ons hoort en dan krijg je dat.
Alleen kunnen we zo dus niet concurreren en mogen we niet reguleren. Die situatie snoept eerst een procent of 5 van onze productie af en brengt Nederlandse kippenboeren aan de bedelstaf. Daarna zal die goedkopere productie verder stijgen en zich steeds verder invreten in de onze. Daardoor zal het aantal dieren met welzijn weer moeten inschikken. Door de marktwerking die we door het Oost-West conflict echt niet uit gaan schakelen. Zo werken de wetten van de economie; Koude Oorlog of niet.
Hoe moet het nou verder als je niet mag reguleren, niet kunt concurreren maar wel welzijn wilt? Misschien kan Foodlog een aantal scenario's uitdenken.
Fotocredits: Paaseieren, tienvijftien
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#21 @ Dick V,
Nee, maar doe een poging? Ben hier om te leren.
Ik lees een consumptie-aantal van 195 pp per jaar in de bijdrage van
@Hendriette #29, het uiteindelijke aantal na een campagne om de consumptie te verhogen.
Maar wat doet men nu eigenlijk met doorgedraaide eieren? Gaan ze het diervoer in, dumpen ze het in 3e wereldlanden, wordt er eipoeder van gemaakt? Wellicht bevat het van nature al voldoende 'acceptatiestoffen' voor honden en katten om het door de diervoermengsels heen te doen.
#Dirk, verrijkte kooi eieren mogen zelfs gewoon in het schap, alleen gebeurt dit in NL niet.
#30, ik denk dat dat ook een groot deel van het probleem is, je hebt landelijke regels die over de grens niet meer gelden, import van bijvoorbeeld batterij-eieren mag wel, terwijl ze hier niet geproduceerd mogen worden. hierdoor krijg je dat ze in het buitenland goedkoper kunnen produceren, daar kennen ze ook geen dierrechten, werkt ook kostprijsverhogend. en zo is er nog wel meer te noemen.
#31, die periode is een overgangsperiode, om de al gedane investeringen terug te kunnen betalen, deze eieren worden gebruikt voor de industrie, mayo, koekjes e.d.
Ik denk dat elke boer wel wil investeren in dierwelzijn, als het maar terugbetaald wordt, en dat is in veel gevallen niet zo. Als er weer iets bedacht wordt, denk ik dat de meerprijs ook evenredig doorberekend moet worden naar de consument. En dan speelt weer de export mee, want als ze die regels niet in het buitenland hanteren, zullen ze die duurdere produkten niet kopen, zodat weer die oneerlijke concurrentie om de hoek komt kijken. Dus dierwelzijnsregels moeten europees behandeld worden en dan mag er ook geen import komen van produkten die daar niet aan voldoen.
# 32, nou misschien dat daar dan toch een openingetje zit. Maar misschien weet je nog van die papriketelers die minder wilden telen, dat mocht niet van de NVWA, ik weet trouwens niet hoe dat is afgelopen.
#Bouma, op zich kan nvwa er geen problemen mee hebben gezien de prijzen die de supermarkten door berekenen. En met dit dossier heeft de nvwa geen toe gevoegde waarde voor de consument.
@ bouma: niet mee eens, dierenwelzijn is niet een punt van een product met die of andere productieomstandigheden, maar een ethische kwestie waar de overheid een taak heeft, net als bij slavernij trouwens. ik wist trouwens niet dat die verrijkte kooi dus nog wel kan in NL tot 2020 (maar mogen niet naar de schappen, waar dan wel heen? buitenland alweer?), en heb daar alle sympathie voor: een zandbad, een stok voor een kipwaardige nachtrust, maar het is natuurlijk nog lang niet genoeg; komt nog wel!!, daar ben ik als optimist van overtuigd, daar kun je op wachten (zolang je het maar niet van die luie maar onwetende koopjesjagers van de supers laat afhangen, want dan zit je geheid fout!).