Vandaag ondertekende de Russische president Vladimir Poetin opnieuw een decreet dat de Russische sancties tegen westerse landen verlengt. De verlenging loopt tot eind 2020.

In 2014 voerde de EU een aantal economische sancties door tegen Rusland na de annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim en de steun voor de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne (het neerhalen van MH17 gaf de doorslag.) De sancties hadden de vorm van reisverboden voor politici en zakenlui, geblokkeerde rekeningen en beperkingen voor de olie- en gassector. Rusland sloeg terug met een importverbod van groente en fruit, vlees, vis en zuivel uit de EU, Verenigde Staten, Canada en Australië.

De importstop leidde tot een crisis in diverse sectoren in de Europese landbouw en tot problemen in de Russische voedselvoorziening. Inmiddels hebben handelsstromen zich verlegd, zijn nieuwe markten ontgonnen en hebben de Russen grote stappen gezet op het gebied van zelfvoorziening. Via sluipwegen bedient het land zich ook nog van producten uit geboycotte landen.

Maar de politieke crisis is nog niet over. Vorige week verlengde de EU de economische sancties tegen Rusland tot 31 januari 2020. Rusland laat zijn beurt niet voorbij gaan.

"Uit economische kringen klinkt de roep om de strafmaatregelen op te heffen, omdat ze geen effect hebben op het oplossen van het conflict in Oekraïne," schrijft De Standaard niettemin.

De Standaard - Poetin verlengt Russische sancties tegen westerse landen
  • Deel
Druk af