Maandag besloot de EU de economische sancties tegen Rusland met een half jaar te verlengen. Rusland heeft nog altijd niet naar tevredenheid van de Westerse bondgenoten afstand genomen van het conflict in Oekraïne. Afgelopen weekend woedden er weer hevige gevechten in Oekraïne. Rusland ontkent nog altijd iedere betrokkenheid.

Principe van wederkerigheid
Rusland wachtte niet lang met een reactie. De Russische premier Dmitri Medvedev gaf dinsdag de regering opdracht "een decreet voor te bereiden in naam van president Vladimir Poetin, om de Europese Unie op de hoogte te brengen van de verlenging", schrijft RetailDetail.

Rusland hanteert daarbij het 'principe van wederkerigheid'. Een eventuele uitbreiding van de lijst met producten waarvoor de importstop ook zou gaan gelden gaat niet door. Eerder meldde een vertegenwoordiger van het Ministerie van Landbouw dat een dergelijke lijst met extra te bannen producten in voorbereiding was.

Verrassende stap
Vandaag gaf Poetin een onverwachte draai aan het sanctiespel. In plaats van de verwachte zes maanden verlenging, conform de Westerse sancties, handhaaft Poetin de importstop voor een heel jaar, schrijft Reuters.

Fotocredits: 'Truck Bay', darkday


Dit artikel afdrukken