Soms is vooruitgang achteruitgang, dat geldt in het geval van tosti-ijzers electrische tosti-apparaten. On-dingen zijn het, er is nog nooit een lekkere tosti uit een tosti-ijzer zo'n apparaat gekomen. Maar dat geeft niks, want tosti-apparaten of ijzers zijn helemaal niet nodig, de beste tosti's komen nog altijd gewoon uit de koekenpan. Een koekenpan met slecht sluitend deksel. Brood, boter, kaas en veel geduld, meer heb je niet nodig. Al kan meer wel lekker zijn (zie de suggesties onderaan het recept).

Basis recept:
Men neme twee boterhammen (wit of bruin, wat jij wilt). Besmeer de boterhammen “aan de buitenkant” zo egaal mogelijk met een dun laagje boter. Beleg ruim met plakjes kaas en eventuele andere smaakmakers.

Leg de tosti in een koude koekenpan (voorverwarmen mag als je haast hebt). Leg een deksel op de pan en laat een kiertje van 1 mm. Zet de koekenpan op het middelste pitje, op een zacht vuurtje, misschien de vlam ietsiepietsie, zeg 1 mm hoger dan helemaal zacht. Bak de eerste kant in 10-15 minuten goudbruin. Check na een paar minuten of het niet toch te hard gaat. De tweede kant gaat sneller: 6-8 minuten. Tuurlijk kan je het vuur hoger zetten, dat alles sneller gaat, maar ik geef je op een briefje, hoe langzamer hoe lekkerder!

Over de kaas:
Het beste is niet al te oude/rijpe kaas te gebruiken, want die smelt niet zo goed. Uitzondering op de regel is Old Amsterdam, die is nep-oud en smelt perfect.

Suggesties voor het beleg:
* Dunne ringen ui of sjalot met wat toefjes sambal.
* Dunne plakjes (sherry) tomaat met wat (gedroogde) tijm.
* Geit of twijfelaar met dunne plakjes chorizo en dunne ringen ui. (zie foto hierboven)
* Gewone kaas met wat verkruimelde roquefort in het midden.
* Plakje (gerookte) ham of andere vleeswaren ertussen.
* Nagelkaas of komijnenkaas is wel lekker, maar vaak een beetje taaiïg. Mengen met wat plakjes jonge kaas kan helpen, of niet zeuren en lekker kauwen.
* Groene goudse met wasabi is vooral leuk met Halloween of St. Patrick’s.
* Basilicium tomaat, fenegriek, al die kazen met een smaakje doen het leuk in tosti. Vooral als ie op moet. ;-)

Fotocredits: Kok Robin
Dit artikel afdrukken