Teken kunnen naast de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt ook het gevaarlijke tick-borne encephalitis-virus (TBE) bij zich dragen. Dat kan onder meer hersenvliesontsteking veroorzaken.

In 2016 werd voor het eerst TBE vastgesteld in teken op de Sallandse en Utrechtse heuvelrug. Een eerste patiënt leidde tot een studie waaruit blijkt dat het aantal besmettingen in Nederland toeneemt. In 2017 kwam in 11 gebieden het TBE-virus voor. “Het klopt dat we ook antistoffen tegen het TBE-virus hebben gevonden in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland”, zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het AD.

Om meer te weten te komen over het oprukkende tekenvirus start het RIVM een groot landelijk onderzoek. Op meer dan 20 locaties in Nederland gaat het RIVM dit jaar ruim 10.000 teken verzamelen en testen op het virus. Ook zoekt het instituut samen met de WUR naar manieren om de verspreiding van het virus beter te kunnen voorspellen.

Omdat nog niet precies duidelijk is waar het virus circuleert, zijn gezondheidsprofessionals (GGD, artsen, microbiologen) in heel Nederland inmiddels geïnformeerd over de aanwezigheid van de mogelijk ziekteverspreidende teken. Ook wordt TBE meegenomen in de landelijke publieks- en voorlichtingscampagnes van het RIVM.
AD - RIVM start groot onderzoek naar nieuw oprukkend tekenvirus
  • Deel
Druk af