Online supermarkt Picnic hoeft Max Verstappen geen boete te betalen vanwege het gebruik van een lookalike-Max in een van zijn commercials. Zo oordeelde het gerechtshof in Amsterdam vandaag.

Het management van Max Verstappen eiste in eerste instantie €350.000 van Picnic. Dat zou het bedrag zijn wat Picnic had moeten betalen om de echte Max Verstappen in zijn commercial te krijgen. De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van reputatieschade, maar dat Picnic toch een schadevergoeding van €150.000 moest betalen.

Picnic ging in hoger beroep en organiseerde een pleitwedstrijd voor rechtenstudenten. Met behulp van deze input werd de zaak vandaag beoordeeld en werd Picnic in het gelijk gesteld. Volgens het hof is het filmpje overduidelijk een parodie en zodoende geen schending van het portretrecht van Max Verstappen. Een grapje moet kunnen. Bovendien is niet aangetoond dat Verstappen schade heeft geleden door het filmpje.

Michiel Muller, mede-oprichter van Picnic, maakt er nog een extra grapje bij: “We blijven net als alle studenten die ons in deze zaak geholpen hebben fan van Max Verstappen en we hopen dat zijn auto net zo efficiënt zal gaan rijden als onze elektrische bezorgwagens, dan heeft hij vast een mooi seizoen.”
Rechtspraak - ECLI:NL:GHAMS:2020:1410, Gerechtshof Amsterdam, 200.248.685/01
  • Deel
Druk af