Wakker Dier richt zijn pijlen op alle gevoelige schakels in de keten. Boeren met hun megastallen hebben het tegenwoordig niet zozeer meer gedaan; zij zitten vast in keurslijven, lijkt de organisatie steeds meer te zeggen. Supers 'ploffen' en 'knallen' met vlees en dieren. Met zulke frames pakt de dierwelzijnsorganisatie bedrijven aan. Sinds gisteren pakt de organisatie na de boeren en supers ook de financiers van de dierenindustrie aan. Rabo en ING zouden wereldwijde financiers van 'mega-' en zelfs 'gigastallen' zijn.

Beide banken reageren afwijzend op het rapport dat aan de opinie van Wakker Dier ten grondslag ligt. Boerderij noteert hun verweer.

Rabobank vindt dat het rapport 'slechts vage zinspelingen bevat op onvolkomenheden in de praktijk. Van de suggestieve conclusies die worden getrokken neemt Rabobank afstand'.

ING denkt dat het belangrijkste bezwaar van Wakker Dier de omvang van de bedrijven is. 'ING heeft geen principieel bezwaar tegen grote veehouderijen. Wij verlangen van onze klanten in de voedselketen dat zij zich houden aan wet- en regelgeving, ook op gebied van huisvesting en dierenwelzijn. En veel van onze klanten, ook in Argentinië, Brazilië, Mexico en Oekraïne produceren volgens de Europese normen.'

Vorig jaar riep Oxfam-Novib ABN Amro uit tot grootste schurk op het gebied van dierenwelzijn.

Op Foodlog liet gisteren biologische boerin Irene van de Voort zich kritisch uit over de opinie van Wakker Dier.

De campagne van Wakker Dier zorgt onder bewuste mensen mogelijk voor nieuwe aanloop bij banken als ASN en Triodos.
Dit artikel afdrukken