De provincie Groningen trekt €8.000 uit voor een proef met de teelt van biologische mosterd. Twee Groningse biologische akkerbouwbedrijven, Edens in Nieuw-Beerta en Landgoud in Kloosterburen, voeren de proef in speciale proeftuinen uit, meldt Akkerwijzer, website voor akkerbouwers. Doel van het project is kennis te verzamelen over de teelt en verwerking van zwarte mosterd. Wanneer de proef slaagt, kunnen de opbrengsten in een later stadium de basis vormen van een nieuw streekproduct. De provincie ziet ook andere positieve effecten. Boeren zullen een extra product verbouwen, wat goed is voor de grondvruchtbaarheid en de biodiversiteit, verwerking in de omgeving zorgt voor extra werkgelegenheid en de variatie in het landschap groeit.
Na de Tweede Wereldoorlog is er in de kop van Noord-Holland eerder zwarte mosterd verbouwd, schrijft het Dagblad van het Noorden. De teelt was toen niet lonend.
Na de Tweede Wereldoorlog is er in de kop van Noord-Holland eerder zwarte mosterd verbouwd, schrijft het Dagblad van het Noorden. De teelt was toen niet lonend.
Amelander saus, Dutch cookies, Bavaria bier, Old Vienna Beer, Hamburgers, Wieners, Frankfurters, Gelderse worst, Edammer kaas, Cheddar cheese, Stilton cheese, French fries, Irish stew, Deventer mosterd, Veendammer mosterd, Purmerendse mosterd, Coburger ham, Schwarzwalder Schinken, French mustard, Dijon mosterd, Weesper moppen, Bosche bollen, Amsterdamse korstjes, Amsterdamse uien, Anhemse meisjes: ze komen van overal behalve waar ze vandaan zouden moeten komen. De geografische waakhond zou hier zijn tanden in moeten zetten.
Nieuw streekproduct? Er is al Groninger mosterd van het merk Marne. En er is Veendammer mosterd. Waar die gemaakt wordt? Nou gewoon in Zierikzee natuurlijk.