Het jonge kaasmerk De Fryske draagt vanaf nu het streekkeurmerk 'Erkend Frysk Streekproduct'. Dat is bijzonder, want er zijn maar weinig kaasmerken die deze erkenning krijgen. Vaak is immers de oorsprong van de melk niet traceerbaar. Bij deze ‘natuurinclusieve’ kaas is dat juist wel het geval.
De kaas van zuivelondernemer Catharinus Wierda combineert Friese herkomst met bovenwettelijke eisen van duurzaamheid; daarmee voldoet de kaas aan de criteria van de stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN). De streekproducten met het keurmerk gaan verder dan de BOB-erkenning (Beschermde Oorsprongsbenaming), omdat ook duurzaamheid bepalend is.
De oorsprong van de melk die gebruikt wordt voor de kazen van Wierda is traceerbaar naar een kleine groep Friese boeren; het gaat momenteel nog om twee Friese melkveehouders. De kaas is van het Goudse type, de bekende harde ronde wielen.
Trots en blij is Wierda met het keurmerk. Wierda: "Consumenten hechten steeds meer waarde aan ‘authenticiteit’ en weten waar het vandaan komt. Het keurmerk helpt ons om nog duidelijker aan consumenten te kunnen vertellen dat dit bij ons klopt, dat we Fries zijn en werken aan duurzaamheid. Zo kunnen ze nog bewuster kiezen."
’Bottom-up zuivel’
In het streven naar 'natuurinclusieve' veehouderij houdt Wierda rekening met weidevogels, milieubelasting, biodiversiteit en cultuurlandschap. Door klein te beginnen en stap voor stap te groeien kan hij het bedrijf ontwikkelen. Om vervolgens aan te tonen dat het volgens hem wel inclusief meer duurzaamheid en natuur kan. "Bottom-up zuivel", noemt Wierda dat. En, zegt hij, "kaas voor een mooier Friesland".
De kazen met de grutto in het logo liggen nu bijna 2 jaar in winkels, groothandelaren en horeca in voornamelijk Friesland. De komende maanden komt daar een groot aantal winkels buiten Friesland bij. Volgens journalist Wouter Klootwijk wordt de kaas in Noord-Holland gemaakt. De Fryske is transparant en zette die wetenschap gewoon op zijn website.
Dit artikel afdrukken
De oorsprong van de melk die gebruikt wordt voor de kazen van Wierda is traceerbaar naar een kleine groep Friese boeren; het gaat momenteel nog om twee Friese melkveehouders. De kaas is van het Goudse type, de bekende harde ronde wielen.
Trots en blij is Wierda met het keurmerk. Wierda: "Consumenten hechten steeds meer waarde aan ‘authenticiteit’ en weten waar het vandaan komt. Het keurmerk helpt ons om nog duidelijker aan consumenten te kunnen vertellen dat dit bij ons klopt, dat we Fries zijn en werken aan duurzaamheid. Zo kunnen ze nog bewuster kiezen."
’Bottom-up zuivel’
In het streven naar 'natuurinclusieve' veehouderij houdt Wierda rekening met weidevogels, milieubelasting, biodiversiteit en cultuurlandschap. Door klein te beginnen en stap voor stap te groeien kan hij het bedrijf ontwikkelen. Om vervolgens aan te tonen dat het volgens hem wel inclusief meer duurzaamheid en natuur kan. "Bottom-up zuivel", noemt Wierda dat. En, zegt hij, "kaas voor een mooier Friesland".
De kazen met de grutto in het logo liggen nu bijna 2 jaar in winkels, groothandelaren en horeca in voornamelijk Friesland. De komende maanden komt daar een groot aantal winkels buiten Friesland bij. Volgens journalist Wouter Klootwijk wordt de kaas in Noord-Holland gemaakt. De Fryske is transparant en zette die wetenschap gewoon op zijn website.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#5 weet niet waar het door komt maar vind het alleen maar mooi...
#6 Jong is bij ons Jong Belegen, Belegere is bij ons eigenlijk extra belegen, Âlde is ruim een jaar en Stokâlde is 1,5-2 jaar. We laten ze dus wat langer doorrijpen. Waar andere kazen (48+ en minder) bij het begin van proeven een sterke smaak kunnen hebben, blijft deze bij ons veel langer 'hangen' (vol / rond van smaak zou je bij wijn zeggen). Verrassend voor mij was dat bij smaaktesten consumenten de kaas (t.o.v. 48+ kazen) de kaas heel moeilijk konden duiden. 'Bleek van kleur' (geen kleurstoffen) en heel romig... Ben er daardoor wel achter dat we een andere kaas hebben. Het zou goed zijn als er eens een smaaktest komt met consumenten voor 50+ kazen en dan blind proeven
Opvallend bij De Fryske is de uitstekende jonge kaas. In het stukje dat Annika linkt naar Wouters oordeel gaat het over oude (en nep oude) kazen. Maar de jonge van De Fryske is - wat mij betreft - de grootste kracht. Weinig kaasmakers zoeken nl. juist in dat segment het onderscheid.
Als je die ergens kunt proeven: doen!
Ik heb de Fryske ook op brood gehad. Prima kaas. Verder valt op dat de Fryske zeer goed houdbaar is. Met drie verschillende merken kaas een vergelijking gemaakt qua houdbaarheid. De Fryske was daarbij de beste. De twee andere merken kaas kregen na een tijd ongebruikt in de koelkast last van schimmelvorming en in de zelfde periode bleef de Fryske mooi gaaf met weinig tot helemaal geen schimmelvorming. ( door geen E-nummers en smaakstoffen neem ik aan )
Precies, Catharinus. Ik vertel dat over jou in mijn onderwijs voor hoog op te leiden jonge melkveehouders in Leeuwarden.
En fantastisch goed dat je dat meldt. Zo moet het zijn. Enne .... Rouveen (voor wie het niet weet), da's pas een echte topper die Nederlandse kaas weet te maken die we exporteren in de hogere segmenten in het verre buitenland buiten de EU. Zo moet dat.
Inmiddels wordt het in Rouveen (Overijssel) gemaakt. De productie in Friesland is niet mogelijk na een zoektocht bij de verschillende Friese kaasmakers. De belangrijkste toegevoegde waarde van de kaas - de melk - komt van Friese boeren in een gesloten duurzame keten.