Het was de zoveelste poging om de gezondheidsclaims van probiotica te laten erkennen. Alle 74 ingediende dossiers werden unaniem verworpen door het Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies.

Diverse wetenschappers van naam en faam zijn nu echt boos. De Nederlandse Ger Rijkers van het UMC Utrecht zei in een reactie in NutraIngredients dat deze laatste verwerping van zijn levenswerk niet uit de lucht kwam vallen: "Dit komt niet als een verrassing, helemaal niet. Maar het wordt inmiddels steeds zieliger te zien in welke bochten deze commissie zich wringt om maar weer andere argumenten te verzinnen om een claim af te wijzen. We moeten waarschijnlijk geduld hebben tot het hele panel vervangen wordt (nieuwe rechters) voordat er een kansje is dat een probiotische gezondheidsclaim een eerlijk proces krijgt."

Een andere zwaargewicht, Glenn Gibson, professor Food Microbial Sciences aan de Universiteit van Reading sprak van een amateuristisch proces en zei: "Als Europese bureaucratie teggen deze claims blijft besluiten, dan staan de besluitmakers mooi voor gek. Gelukkig kunnen consumenten in de America's, Azië en rond de Stille Oceaan wel uitzien naar kennis nemen van de gunstige effecten."
En Gregor Reid, een van de eerste probiotica-onderzoekers, van het Canadese R&D Centre for Probiotics en de Universiteit van Western Ontario, zei bondig: "Het systeem moet op de helling."

Vraag: gelooft u de EFSA omdat het de EFSA is of wetenschappers omdat ze wetenschappers zijn?

Fotocredits: JimmyHsu
Dit artikel afdrukken