Dat is volgens Amerikaanse onderzoekers een van de grootste problemen bij de toename van het aantal kinderen met obesitas. Ze onderzochten de menukaarten van 200 restaurantketens en vroegen 15 nationale experts naar de ideale portiegroottes van verschillende voedingscategorieën.

Maximale portiegroottes
De experts vinden dat een hoofdgerecht maximaal 300 calorieën mag bevatten. Verder mogen 100 calorieën uit aardappelen komen, 150 calorieën uit soepen of een snack vooraf, 150 calorieën uit groente of salades met saus of olie en 150 calorieën uit een toetje. Groente en fruit zonder toegevoegde calorieën mochten volgens de experts onbeperkt gegeten worden. Als drank raden de experts water of melk aan. Een belangrijke opmerking is dat de kinderen vooral niet alle gangen van een maaltijd hoeven te eten. Per restaurantbezoek vinden ze dat een maximum van 600 calorieën in acht moet worden genomen.

Een enkele keer een dergelijke grote portie eten kan weinig kwaad, maar Amerikanen eten bijna even vaak buiten de deur als thuis
Uit hun analyse van de menu’s bleek dat bijna alle aangeboden gerechten deze hoeveelheden overschrijden. Vooral pizza, burgers en mac and cheese bevatten veel te veel calorieën. Bij fried potatoes was de afwijking van de aanbeveling het grootst; gemiddeld bevatte een portie bijna driemaal de aanbevolen hoeveelheid calorieën.

Obesitas en culturele normen
Een enkele keer een dergelijke grote portie eten kan weinig kwaad, maar Amerikanen eten bijna even vaak buiten de deur als thuis. De helft van het geld dat aan voedsel wordt besteed, wordt buitenshuis uitgegeven. 32% van de calorieën eten Amerikanen buiten de deur. Restaurants en hun portiegroottes dreigen voorts de culturele norm te bepalen, die mensen thuis overnemen.

Calorie-labels op de menukaart vooral voor hoog opgeleiden
Hoeveel calorieën een maaltijd bevat, is duidelijk sinds Amerikaanse restaurantketens het aantal calorieën op het menu moeten vermelden. Veel mensen kunnen weinig met de nieuwe informatie omdat ze de calorie-labels niet kunnen relateren aan de aanbevolen hoeveelheid calorieën voor hun kind. Daarom kunnen ze niet bepalen hoeveel een kind van het aangeboden menu mag eten. Ook kinderen kunnen dat niet en worden verleid door het eten als het eenmaal voor hun neus staat.

De onderzoekers vinden dat restaurants meer verantwoordelijkheid moeten nemen door zelf de portiegroottes die ze kinderen aanbieden te beperken. Momenteel gebruikt iedere keten zijn eigen beleid in het bepalen van portiegroottes van kindermenu's, terwijl dit veel meer afgestemd zou moeten zijn op de richtlijnen voor gezonde voeding die in de VS bekend staan als de Dietary Guidelines for Americans.
Dit artikel afdrukken