Begin oktober legde onze hoofdredacteur in 1Vandaag uit dat de gascrisis in de tuinbouw tijdelijk zou zijn, al zou die wel consequenties gaan hebben voor de prijs van tomaten, paprika's en komkommers komend voorjaar, zomer en het vroege najaar. Wel zou het een mooie brandweer-oefening zijn voor als we echt op korte termijn van het gas willen zonder op voorraden te letten. Dat is immers hoe het probleem begon.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de eis van Poetin om Oekraïne in de Russische invloedssfeer te brengen de wereld op zijn kop zet, de EU en Nederland in het bijzonder. Op de atoomenergie van Frankrijk na heeft ons continent nl. geen eigen energieproductie van betekenis; wij willen van het gas en Duitsland en België sluiten hun atoom- en kolencentrales. De Volkskrant vertelt dat als Poetin de gaskraan dichtdraait, wij het na 4 weken koud krijgen.

Dat wordt meer dan een brandweeroefening met tomaten, paprika's en tomaten. Volgens diezelfde Volkskrant weet overigens niemand of Poetin de gaskraan - waar we onszelf geheel vrijwillig van afhankelijk hebben gemaakt - dichtdraait, Oekraïne binnenvalt of nog iets anders in zijn hoofd heeft. Wie gokt, zal denken dat Poetin even gaat laten voelen wat een echte brandweeroefening inhoudt: hij laat ons heel even proeven van kou en uitvallende stroomcentrales om de consequenties daarvan duidelijk te maken. Daarna moet de EU kiezen: energie of Oekraïne? En in het eerste geval de VS op wat meer afstand en Rusland wat dichterbij zoals de door de Duitse regering ontslagen vice admiraal Kay-Achim Schönbach van de Duitse marine adviseerde. Dat advies wilde de Duitse regering niet horen.
  • Deel
Druk af