In de Nederlandse pers was het geen nieuws. In de buitenlandse wel. President Vladimir Poetin van Rusland verlengde afgelopen week op 12 juli het embargo op levensmiddelen en agrarische grondstoffen uit Westerse landen. Het embargo werd verlengd tot eind 2019.

Rusland stelde het embargo in 2014 in nadat de Verenigde Staten en Europa sancties tegen Moskou hadden ingesteld vanwege de rol die het land zou hebben gespeeld in de Oekraïense burgeroorlog. Het embargo treft voornamelijk de leden van de Europese Unie.

Poetin verlengt het voedselembargo inmiddels voor de vierde keer. Ditmaal is de verlenging een antwoord op een besluit dat de EU eind juni nam. De 28 landen van de Unie oordeelden dat Moskou de Akkoorden van Minsk, die tot een politieke oplossing voor het conflict in Oekraïne moeten leiden, niet naleeft en verlengden hun sancties tegen Rusland daarom met een half jaar.

"De Europese sancties - samen met kelderende energieprijzen - hebben Rusland in eerste instantie economisch pijn gedaan, maar Moskou is die recessie inmiddels te boven gekomen. De Russische overheid verwacht zelfs dat de maatregelen de eigen nationale landbouwsector op langere termijn ten goede zullen komen." Dat schrijft Vilt.be.

Tot het neerhalen van vlucht MH-17 boven Oekraïne in de zomer van 2014 was Rusland een belangrijke bestemming voor Nederlandse agrarische producten, met name vlees en AGF. Inmiddels heeft ons land andere, met name in Azië gelegen bestemmingen gevonden voor zijn omvangrijke productie-apparaat dat moet produceren eer het kan krimpen. Het moet namelijk eerst zijn kosten terugverdienen. Dat lijkt te lukken. Ook heeft het internationale handelssysteem inmiddels wegen ontwikkeld om producten uit de geboycotte landen toch, zij het in beperkte volumes, legaal in Rusland af te leveren. Onderwijl helpen Nederlandse stallenbouwers Rusland zijn eigen productiecapaciteit verder uit te bouwen. Voor de import van techniek heeft Rusland de grenzen niet gesloten.

New York Times - Putin Extends Ban on Western Food Imports
  • Deel
Druk af