President Vladimir Poetin verklaarde gisteren niet met tegensancties te zullen reageren op de jongste sancties van de EU en VS tegen Rusland. Dat schrijft het Russische persbureau ITAR-TASS.

Eigen belang
Poetin vertelde dat hij ook de voedselboycot tegen zijn voormalige Westerse leveranciers niet als een strafmaatregel nam, maar in het belang van Rusland. Het land beschermt zich, volgens de President, om zijn eigen voedseleconomie kunnen opbouwen. Het heeft daarvoor alles in huis, maar is nog steeds voor het grootste deel van zijn voedselbehoeften afhankelijk van landen die kennelijk geen gelijkwaardige relatie met Rusland aan willen gaan door wederkerig hun economieën open te stellen. Daarom heeft Poetin besloten de toegevoegde waarde van voedsel voor de Russische economie in eigen hand te ontwikkelen. Daar ziet hij alle kansen toe omdat Rusland een van de grootste economieën ter wereld is.

Schending WTO-principes door EU en VS
Poetin, die ooit promoveerde op internationaal handelsrecht en het principe van meest begunstigde natie, zette in zijn verklaring van gisteren de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de maatregelen van de VS en EU in hun hemd.

Volgens hem vormen de sancties van het Westen een ernstige inbreuk op fundamentele principes van de WTO. Ze zouden het principe van de meest begunstigde natie schenden alsmede de principes van vrije en gelijke concurrentie. Poetin verwijt zijn voormalige handelspartners zijn markt te hebben willen betreden, maar daarvoor onvoldoende reciprociteit in handelsstromen te hebben willen aanvaarden. Poetin zweeg over Oekraine en de economische strijd die het Westen na Gorbatsjov inzette om invloed op en afzet op markten in Oost-Europa en de landen die grenzen aan de Russische west-grenzen. Zowel in eigen land als in de oude invloedssferen van zowel de oude USSR als het Tsarenrijk heeft Rusland onvoldoende economisch kunnen profiteren van de détente. Stilzwijgend geeft Poetin voor de goede luisteraar aan dat het Westen te ver is gegaan in een oneerlijke strijd. Daar wil hij nu een einde aan maken.

Poetin zei een eventuele zaak bij de WTO over de boycot met veel vertrouwen tegemoet te zien. Hij wees de landen die begonnen met sancties tegen Rusland op hun verplichtingen die zij in het kader van de WTO zijn aangegaan. Als Rusland de EU bij de WTO in gebreke stelt, moet de EU haar sancties verantwoorden. Die zijn inmiddels zo veelomvattend dat ze alleen te rechtvaardigen zijn als de EU hard kan maken dat ze haar nationale veiligheid probeerde te borgen. Hoewel het neerhalen van vlucht MH17 menselijk een drama is geweest en een diepe wond slaat, kan het onmogelijk als voldoende grond gelden. Daarnaast valt het conflict over zeggenschap en invloed in Oekraïne eerder te typeren als een Westerse aanval op Rusland dan omgekeerd. Om die reden kan Poetins stille analyse van de recente geschiedenis van de afgelopen 20 jaar niet als propaganda van de hand worden gedaan.

Fotocredits: Vladimir Poetin, theglobalpanorama
Dit artikel afdrukken