Plattelanders staan pal achter de boeren die actie voeren. Dat blijkt uit een enquête (1.300 respondenten) die het plattelandsmagazine Naober onder lezers van blad en nieuwsbrief heeft gehouden. De enquête is uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen.

Van de ondervraagden vindt 89 procent de acties terecht, 4 procent vulde onterecht in en 7 procent weet het niet. Daarbij is er wel een verschil tussen bewoners die hun hele leven lang op het platteland hebben gewoond en nieuwkomers, die in het buitengebied en de dorpen zijn neergestreken. Van de oorspronkelijke bewoners zegt 92 procent dat ze het met de boeren eens zijn, bij de nieuwkomers gaat het om 84 procent. In die groep zegt één van de tien dat ze het niet weten, bij de ‘oorspronkelijken’ is dat een op de twintig. Tien procent van de geënquêteerden is zelf boer/boerin.

Hoewel het onderzoek in het oosten en noordoosten van het land is uitgevoerd, denken de onderzoekers dat de resultaten voor het hele Nederlandse platteland gelden.
plattelanders staan achter boeren

De enquête was onderdeel van een groter onderzoek, waarmee het blad Naober nagaat hoe het samenspel tussen oorspronkelijke en nieuwe bewoners op het platteland verloopt. De resultaten worden zaterdagmiddag 9 november gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst en plattelandsforum, waarmee Naober het 12,5-jarig bestaan viert. Die bijeenkomst wordt gehouden in de NH-kerk in Gorssel.
Naober - Home - Naober Magazine
Reageer
  • Deel
Druk af