Vlaming Thomas De Groote is sportief, 42 jaar en vader van drie kinderen. Hij houdt van doen en draagt trots een shirt met het opschrift River Cleanup. Het is zijn eigen initiatief, dat mogelijk zijn nalatenschap zal worden. Dat schrijft De Standaard.

Hij laat het opruimen van plastic in de oceanen graag aan anderen, zoals de jonge Nederlander Boyan Slat. De Groote concentreert zich op rivieren die naar de zee stromen. Die zijn immers de bron van de zooi die in zee komt. Hij focust zich op de duizend meest vervuilde rivieren ter wereld. Die zijn verantwoordelijk voor 80% van de vervuiling

Jaarlijks belandt 11 miljard kilo plastic in de oceanen. Er zijn nauwelijks initiatieven om de bron van de ellende aan te pakken. Daarom roept De Groote elke dag op tot actie. Zijn organisatie bestaat uit 18 mensen. In 91 landen heeft hij meer dan 200.000 vrijwilligers weten te engageren. Ze hebben 3 miljoen kilo rivierafval en 2 miljoen kilo plastic opgeruimd.

De Groote vindt zichzelf geen 'activist' maar eerdere een pragmaticus die positief en inclusief te werk gaat. Hij houdt lezingen om mensen te inspireren en hen op te roepen om mee te doen aan acties. De eerste twee jaar werkte hij 'zowat gratis', nu verdient hij naar eigen zeggen 'de helft' van wat hij in een normale baan zou kunnen verdienen en vindt dat "oké".

De uitdaging voor zijn River Cleanup is om van 'start-up' naar 'scale-up' te groeien. Daar zoekt hij meer geld voor. Hij gelooft in doen, gewoon beginnen en gaat daar onverdroten mee verder om te laten zien dat je zo het verschil kunt maken.
  • Deel
Druk af