Er waren al volop aanwijzingen, zoals stiekem opgerekte kindermaten en 'grote-maten-schooluniformen', maar nu is het ook wetenschappelijk onderzocht en bewezen: ouders zien niet dat hun kind te dik of zelfs obees is. De Los Angelos Times bericht over het in Pediatrics verschenen onderzoek.

In 30 jaar van 7 naar 18% obese kinderen
De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bepalen of een kind overgewicht heeft of obees is in vergelijking met hun leeftijdgenoten. De kinderen met een BMI boven het 95e percentiel van hun leeftijdsgroep (jongens of meisjes apart) zijn obees, boven het 85e percentiel te zwaar. In 1980 was 7% van de kinderen tussen de 6 en 11 volgens deze berekening obees, in 2012 was dat opgelopen tot 18%.

Overgewicht en obesitas gezien als 'prima op gewicht'
Ouders zijn de meest bepalende factor als het gaat om gewichtsbeheersing of afvallen. De onderzoekers namen de dossiers van 2.871 kinderen uit de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1988-1994 van de CDC onder de loep, en vergeleken die met 3.202 dossiers uit de NHANES 2005-2010. Als onderdeel van de NHANES werd ouders gevraagd of hun kinderen op gewicht waren, dan wel te zwaar of te licht. In de oudste dataverzameling vonden de ouders van 78% van de te zware jongens en 61% van de te zware meisjes hun kinderen 'prima op gewicht'. In de recentste data waren die percentages opgelopen tot 83% en 78% respectievelijk. Ouders blijken ook niet te herkennen dat hun kind te zwaar is. In de vroege NHANES herkende nog 21% van de ouders van te zware jongetjes en 39% van de ouders van te zware meisjes dat hun kind overgewicht met zich meedroeg. In de recente NHANES herkenden nog maar 16% het overgewicht van hun zoon en 22% dat van hun dochter.

Voor obese kinderen was de trend nog uitgesprokener. In de vroege NHANES noemde 26% van de ouders hun obese zoon 'prima op gewicht'. Dat steeg naar 37% in de recente NHANES. Vond in de jaren 80-90 nog 21% dat hun obese dochter 'prima op gewicht' was, in het eerste decennium van deze eeuw sprong dat percentage naar 33%.

Overgewicht wordt de norm
De onderzoekers concluderen dat het inzicht van ouders in het gewicht van hun kind binnen een generatie met ongeveer 24% is afgenomen. "Door de obesitas pandemie zou het zo kunnen zijn dat meer en meer ouders hun kind vergelijken met leeftijdsgenoten of vriendjes om een positief beeld van hun eigen kind in stand te houden", citeert de LA Times. Obesitas wordt steeds normaler. Want als je met eigen ogen ziet dat 'het wel meevalt', kunnen al die verontrustende cijfers en tabellen toch niet op jouw kind betrekking hebben.
Dit artikel afdrukken