Amerikaans onderzoek Boston University School of Medicine lijkt uit te wijzen dat vrouwen die op latere leeftijd kinderen krijgen (zonder hulpmiddelen), ook langer leven.

De onderzoekers gebruikten data uit de Long Life Family Study, een genetische studie naar 551 families waarin mensen zeer oud (ouder dan 95) worden. Van 462 vrouwen uit de studie achterhaalden de onderzoekers de leeftijden waarop ze hun laatste kind kregen en hoe oud ze zelf uiteindelijk werden. Daaruit kwam dat vrouwen die hun laatste kind na de leeftijd van 33 jaar kregen een twee keer zo grote kans hadden 95 jaar of ouder te worden dan vrouwen die hun laatste kind op 29 jarige leeftijd kregen.

"Wij denken dat dezelfde genen die er voor zorgen dat een vrouw op latere leeftijd nog op natuurlijke wijze een kind krijgt dezelfde genen zijn die er voor zorgen dat het verouderingsproces vertraagt en dat het risico op leeftijdgerelateerde ziekten, zoals hartaandoeningen, beroertes, diabetes en kanker afneemt", zegt hoofdonderzoeker Thomas Perls in The Washington Post.

Het onderzoek is verschenen in Menopause.
Dit artikel afdrukken