Juichte ik om mijn toerbeurt in het weekeinde? Ik had niet in de gaten, wat het betekende: koken, fotograferen wat ik gekookt heb én erover schrijven op de enige avond in de week die ik als vrij te besteden beschouw.

Dat gaat dus mis, ook omdat, na de krokante polenta met bonencrême, het vervolg een beetje tegenvalt. De garbanzas al horno, in elk geval: met gestampte peper en kruidnagel gekookt kekererwten, die daarna lang zijn gebakken in de oven. De kekers hebben wel een korstje gekregen, maar de smaakcombinaties zijn net te ver gezocht. Na drie kekers weet ik het wel: geef mij maar pasta.
In het algemeen begint de peulvrucht de keel uit te hangen, zeker bij mijn zoon, ook wel bekend als het Kleinste Thijssentje. Zijn ogen smeken om friet en gehaktballen, dezer dagen zijn favoriete avondmaal. Vader droomt van stoofvlees en gnocci.

Toch moeten beide generaties toegeven, dat de stoofsla met borlotti-bonen wel erg lekker is. Een oud, Brabants recept in een peulvruchtenjasje. Vul little gems, in dit geval very little gems, met verse borlottibonen, zo uit de peul. Snoer ze toe met slagerstouw en laat zieden in gezoden water ruim een kwartier. Smelt een ons roomboter met twee of drie eetlepels citroensap, naar smaak. Schik de stoofsla op een bordje en schenk de boter-citroensaus erover.

Dan, voordat het van bloggen kan komen, komen vrienden langs en gaan de flessen open. Laat wordt het en gezellig blijft het, maar bloggen doe je in nuchtere staat.

Misschien komt het door de geleden gezelligheid, maar het ontbijt van frijoles refritos valt niet erg goed. De nierbonen, gekookt met tomaat, ui, knoflook, komijn en cayennepeper, moet met reuzel en bloem worden opgebakken tot een soort bruine klei en dan opgegeten. Dat is te veel gevraagd op een zondagmorgen. Het bereiden gaat nog wel, maar dan het eten. Dit zijn die melige bonen waar menig Nederlander zo de pest aan heeft. In plakken bakken om er smeuïgheid aan te geven lukt helemaal niet, de klei valt tot pulp uit elkaar. Terwijl refritos toch ‘opgebakken’ betekent.

Een ontbijt om snel te vergeten.

slametbonen_JT
Dit artikel afdrukken