Soja is hip. Van de Partij van de Dieren mogen we niet meer aan het vlees en moeten we aan de eiwitvervangers. Daarom is soja zo hip, ook al kwamen er wat rare geluiden los. Het zou mannen minder vruchtbaar maken. Niet zo erg misschien, want er zijn zoveel mensen dat wat minder best handig is. Wel oppassen natuurlijk, want veel minder zorgt voor minder kopende consumenten en laat dus de economie instorten.

Een Engels onderzoek laat nu zien dat soja zorgt voor geheugenverlies. Daar staat de Partij van de Dieren. Marianne eet kaas, maar kan eigenlijk beter kip eten. Ze zou dus aan de tofu moeten want ze kan natuurlijk geen kip willen. Alleen blijk je daar mogelijk onze soort mee op te heffen en dement of kort van memorie van te worden. Niettemin zijn andere eiwitten en m.n. die hippe soja helemaal in de race om vlees te vervangen als bron van eiwitten. Voor alle duidelijkheid: volgende week wordt er een onderzoek bekend waarin staat dat je juist slimmers wordt van soja. Twee weken later eentje dat je er kaal van wordt en drie weken later dat het de spijsvertering zo zalig bevordert. Bij elkaar bewijzen ze ... niets. Ze suggereren alleen wel wat Michael Pollan zo lekker pragmatisch zegt: ga nou niet maar 1 ding eten en blijf gevarieerd eten zoals we het ooitdeden met spullen die mensen zelf uit de natuur konden halen, dan kun je je nooit een ongezonde buil vallen.

Mensen eten al heel lang vlees en vis en besluiten nu opeens anders met hun eten om te gaan. Tsja, daar kunnen we wat deuken van oplopen, want misschien gaat het om meer dan eiwitten, cq. komt er in soja iets mee dat niet zo handig voor ons is.

Betekent dit soort onderzoeksuitkomsten, net als onze knobbelkiezen die suggeren dat we ook (maar niet alleen) vlees nodig hebben, iets voor ons niet-meer-recht op vlees volgens dierenrechtenactivisten of houden we er definitief mee op ons dat soort vragen te stellen?
Dit artikel afdrukken