Een Engels onderzoek laat nu zien dat soja zorgt voor geheugenverlies. Daar staat de Partij van de Dieren. Marianne eet kaas, maar kan eigenlijk beter kip eten. Ze zou dus aan de tofu moeten want ze kan natuurlijk geen kip willen. Alleen blijk je daar mogelijk onze soort mee op te heffen en dement of kort van memorie van te worden. Niettemin zijn andere eiwitten en m.n. die hippe soja helemaal in de race om vlees te vervangen als bron van eiwitten. Voor alle duidelijkheid: volgende week wordt er een onderzoek bekend waarin staat dat je juist slimmers wordt van soja. Twee weken later eentje dat je er kaal van wordt en drie weken later dat het de spijsvertering zo zalig bevordert. Bij elkaar bewijzen ze ... niets. Ze suggereren alleen wel wat Michael Pollan zo lekker pragmatisch zegt: ga nou niet maar 1 ding eten en blijf gevarieerd eten zoals we het ooit
Mensen eten al heel lang vlees en vis en besluiten nu opeens anders met hun eten om te gaan. Tsja, daar kunnen we wat deuken van oplopen, want misschien gaat het om meer dan eiwitten, cq. komt er in soja iets mee dat niet zo handig voor ons is.
Betekent dit soort onderzoeksuitkomsten, net als onze knobbelkiezen die suggeren dat we ook (maar niet alleen) vlees nodig hebben, iets voor ons niet-meer-recht op vlees volgens dierenrechtenactivisten of houden we er definitief mee op ons dat soort vragen te stellen?
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ik vind het altijd zeer dubieus, dat de dierenactivisten een vals gebruik maken van ecologische motieven, terwijl de basis van hun argumentatie - de ethiek om een dier niet te exploiteren of doden -, de hoofdreden is.
Wouter, dank voor je uitleg, ik was de zinsnede in het oorspronkelijke artikel alweer vergeten...
Jacobus, soja sloopt je geheugen volgens bovenstaand bericht, de Japanse tempelboom herstelt dat.
Bij winkels als De Tuinen vind je wanden vol met pillen met natuurlijke extracten om je lichaamsfuncties te tweaken. Ik heb ooit een maand lang Ginkgo geslikt en herinnerde me opeens alles tot in mijn prille peutertijd. Vooral de tijden in de zandbak deden pijn. Toen ben ik maar gestopt.
Gekookte sojabonen in de dop zijn trouwens de nieuwe rage aan het worden.
Ewout, er zijn mensen die denken dat we in de toekomst iemands hele genoom ophelderen en op basis daarvan een dieet en levensstijladvies gaan geven. Dat ben je dus van nare generalisaties over ras af.
Dit gaat voor sommige eigenschappen misschien wel op, soja bijvoorbeeld als mijn hypothese correct is! Er zijn ook mensen die veel slechter met cholesterol omgaan en waarbij een op de genetica aangepast dieet helpt.
Maar het ei van Columbus voor het voorkomen van kanker, obesitas, hart en vaatziekten is dit soort "profiling" ook weer niet denk ik. Daarvoor is ons genoom te complex.
Euh..., wat heeft de Ginkgo biloba [wát een mooie blad] met soja en vlees te maken?