Met de juiste voeding kun je niet winnen, maar door slechte voeding wel verliezen. Dat zegt sportdiëtist Sandra Buijing in het AD. Buijing begeleidt geen huidige Olympiërs, voedingsdeskundige Armand Bettonviel wel. Aan de NOS legt Bettonviel uit dat goed eten niet alleen belangrijk is voor de fysieke, maar ook voor de mentale gesteldheid van sporters. "Het voedingsschema moet niet alleen de training compenseren, maar ook de belasting die de stress en het reizen met zich meebrengt." Daarnaast bepaalt het soort dag - rust-, wedstrijd- of (zware) trainingsdag - wat een atleet eet. Per sporter is de eiwit/vet/koolhydraat-samenstelling anders. Voor topatleten zijn het ontbijt én, opvallend, de maaltijd voor het slapengaan, voor het spierherstel, het belangrijkst. "Eigenlijk zou de sporter elk uur bezig moeten zijn met spierherstel." Gelukkig voor de sporters mag dat stukje pure chocola soms echt wel.
NOS - Geen bier, een beetje chocola en soms supplementen: zo eten topsporters
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik ben gek op sport, maar ik vind topsport steeds meer rare trekjes krijgen.
Van alle olympische sporten is het voor langlaufers het moeilijks om in calorie balans te blijven, schrijft de New York Times. Mannelijke langlaufers moeten tussen de 7000 en 8000 kcal per dag eten, 3 keer meer dan een gemiddeld persoon. Voor vrouwen ligt het ongeveer de helft lager, tussen de 3500 en 4000 kcal per dag.
Hierdoor zijn maaltijden voor atleten erg belangrijk, maar niet altijd leuk, vertellen een aantal olympische atleten in de New York Times. Eten neemt veel tijd in beslag en de omgeving snap het niet altijd. "Moet je nu alweer eten?" Daarnaast is het soms moeilijk om steeds weer iets te verzinnen wat je kunt eten. Gelukkig bestaan er ook veel energie rijke producten.