Tot de grootaankopers van buitenlandse landbouwgrond blijken ook de VS (4,136,973 hectare), Italie (2,614,792 hectare), Zweden (1,434,700 hectare) en Australië (1,547,616 hectare) te behoren. Een onbekende vermogende Israeli blijkt een areaal van net iets kleiner dan het totale landbouwoppervlakte van Nederland te hebben gekocht in Congo.

De grootste aankopers van grond buiten hun territorium zijn China (5,354,502 hectare) en India (5,420,209 hectare), waarbij de laatste voorop blijkt te lopen. De grootste Europese en tevens tweede Westerse speler blijkt het Verenigd Koninkrijk dat 3,008,472 hectare aankocht.

Dit fenomeen staat bekend onder de naam 'land grabbing'. Rijke landen en hun bedrijven kopen grond in arme landen om aan de groeiende behoeften aan voedsel van hun eigen bevolkingen en - zoals blijkt uit de aankopen van Westerse landen - aan die van handelsrelaties te kunnen blijven voldoen.
De landen waar de aankopen worden gedaan, zien daarmee ontwikkelingsmogelijkheden voor de eigen bevolking teloor gaan omdat zij tegen lage kosten worden 'leeggeroofd' en de winsten van de exploitatie niet neerstrijken in de door middel van grondaankopen gekolonialiseerde gebieden.

Lees verder op Business Insider.com en volg de links naar de analyses van het Engelse dagblad The Guardian.

Fotocredits: loop_oh
Dit artikel afdrukken