Het ontwikkelen van nieuwe medicijnen is aanmerkelijk goedkoper dan tot nu toe werd gedacht. Dat concluderen onderzoekers van KU Leuven en de London School of Economics in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift JAMA.

De onderzoekers keken naar de kostprijs van 63 recente nieuwe geneesmiddelen op basis van de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling zoals farmabedrijven die vermelden in hun financiële kwartaalrapporten aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Het bleek dat de gemiddelde kosten voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn $1,3 miljard (€1,1 miljard) bedragen. Dat is meer dan de helft minder dan voorheen werd aangenomen. “Een hele bekende studie die vaak geciteerd wordt in het debat rond betaalbare geneeskunde raamt de ontwikkelingskosten van nieuwe medicatie op $2,8 miljard (€2,4 miljard)”, licht gezondheidseconoom Jeroen Luyten, co-auteur van het onderzoek, toe.

Wel vonden de onderzoekers grote verschillen tussen geneesmiddelen voor verschillende aandoeningen. Een nieuw medicijn tegen kanker bleek veruit het duurst te zijn met een prijskaartje van $4,4 miljard dollar (€3,7 miljard).

Luyten pleit voor meer transparantie: “Bedrijven in de farmaceutische sector beroepen zich vaak op bedrijfsgeheim wanneer hen gevraagd wordt om financiële informatie vrij te geven. Maar voor de samenleving, die mee opdraait voor de soms torenhoge kosten van medicatie, is het wel belangrijk om een idee te hebben van hoe hoog die kosten zijn.”
De Tijd - Kostprijs nieuw medicijn lager dan gedacht
  • Deel
Druk af