Nespresso is makkelijk. Nespresso is duur. Maar Nespresso heeft wel een kwaliteit die beter is dan de espresso in menig behoorlijk en zelfs goed restaurant. Dat was de conclusie van Joep Habets kort geleden in NRC Handelsblad in een stuk waarin hij bekende een koffiesnob te zijn geworden.

Ik deel z'n mening en drink er maar gewoon wat minder van. Wat moet je ook met meer dan 2 koppen cafeïne per dag?

Maar nou heel wat anders. Afgelopen zaterdag bij De Bijenkorf. In crisistijd stonden de rijen te wachten voor de Nespresso-balie. De man en vrouw voor me hadden een vraag. Hun Nespresso was niet zo heet meer als vroeger, dachten ze. Het meisje achter de balie was duidelijk goed opgeleid door de Nespresso-organisatie. "Heeft u het apparaat wel altijd aanstaan?" Meneer verbeet zich, maar even later kwam het eruit. "Het is 2009, we moeten zuinig zijn met energie. Dat is toch idioot." Het meisjes hield haar glimlach keurig in de plooi. "Nee meneer, het verwarmingselement kan het minder gaan doen als u het apparaat meerdere malen in- en uitschakelt." Meneer werd boos. Het meisje bleef kalm maar werd heel beslist. "Meneer, dat is de oplossing. Als u die niet wilt, kan ik u verder niet helpen." Meneer was heel zichtbaar ontstemd. Tevreden ook. Over zijnduidelijke manifestatie van duurzaamheid die natuurlijk bij jezelf begint. Je moet het uitstralen.

Zo'n cupje kost 30 cent. Drink je er, zoals meneer, met mevrouw een stuk of 8 per dag, dan zit je op
€ 2,40. € 876 euro per jaar voor 3 kopjes koffie per persoon per dag. In een restaurant is het veel duurder en slechter. Wat maakt dan nog niet eens een tientje extra stroom uit?

Maar meneer's vraag is terecht: is het ook duurzaam? Elektra is tenslotte wat anders dan alleen maar geld.

Zou hij wel bedenken hoe idioot zonde het is om al dat aluminium van die cupjes zomaar in de vuilnisbak te flikkeren?



Dit artikel afdrukken