Hepatitis E (genotype 3) bij mensen blijkt sinds het begin van deze eeuw een gestage opmars door te maken. Sinds kort is er echter sprake van een piek in het aantal geconstateerde gevallen. De zaak kwam dit voorjaar aan het rollen door een uitzending van KRO's Brandpunt en geluiden vanuit bloedbank Sanquin.

Hoewel het in aantallen om beperkte aantallen gaat, is de stijging zodanig opvallend dat onderzoekers van het Centraal Veterinair Instituut, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu samen onderzoek zullen gaan doen naar de mogelijke infectiebronnen. Er bestaan vermoedens dat varkens de bron van de besmetting zijn. De helft van de Nederlandse slachtvarkens zou besmet zijn met hepatitis E. De bloedbanken denken dat een kwart van de Nederlandse bevolking besmet is.

Het eten van varkensvlees moet dan ook uitgesloten worden als mogelijke oorzaak van Hepatitis E.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) meldt de Tweede Kamer vandaag via een Kamerbrief dat zij een onderzoek start.

Directe of indirecte overdracht
De stijging wordt opgemerkt bij bloeddonoren, bij patiënten en bij onderzoek naar bloedmonsters in laboratoria. Omdat HEV (genotype 3) ook bij varkens voorkomt, zal het onderzoek zich met name op varkens, inclusief de meststromen, richten. Het virus bij mens en dier blijkt erfelijk verwant te zijn, schrijft Boerderij en kan ook van dier op mens worden overgedragen.

Hoe de eventuele overdracht in zijn werk gaat, is nog onduidelijk. Veel dierenartsen blijken antistoffen in hun bloed te hebben, hetgeen kan wijzen op directe overdracht van het varken naar de mens. Niettemin zijn varkenshouders of dierenartsen niet vaker ziek dan andere burgers.
Het is ook mogelijk dat er sprake is van "indirecte besmetting via besmet vlees, of via andere bronnen (verontreinigde groenten of fruit, zwemwater, producten uit het wild) of mogelijk ook via geneeskundige behandeling met materialen of medicijnen die varkensproducten bevatten", schrijft Boerderij.

Fotocredits: 'MAC granulomatous hepatitis', Jeremy T. Hetzel
Dit artikel afdrukken