Onverwacht maakte afgelopen week de provincie Gelderland bekend de geitenhouderij op slot te zetten. Instroming van boeren uit andere provincies en uitbreidingen van bestaande boerderijen zijn niet welkom meer. Pas nu wordt bekend waarom.

Ruim 225.000 mensen in Gelderland zouden een verhoogd risico op longontsteking lopen omdat ze in de buurt van een geitenhouderij met 50 of meer geiten wonen. Dat staat in een rapport dat de Gelderse GGD's in opdracht van de provincie Gelderland hebben gemaakt. Aanleiding was het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) dat onder meer door het RIVM werd opgesteld.

Hoewel het rapport niet helemaal zeker is van verbanden tussen veehouderij en longziekten, is de GGD in Gelderland voldoende overtuigd van het risico van geiten voor omwonenden. Op basis van uit het VGO-rapport af te leiden criteria heeft de GGD becijferd hoeveel mensen in gevarenzones wonen. Naar aanleiding daarvan heeft de provincie zijn grenzen uit voorzorg gesloten voor geiten. Dat meldt Omroep Gelderland.
Omr.GLD - 225.000 Gelderlanders in risicogebied rond geitenhouderijen
Reageer
  • Deel
Druk af