Nederlandse bedrijven testen hun werknemers vaker op drugs. Dat is illegaal, maar niet zonder reden. Met name arbeidsmigranten die werken onder hoge druk zijn vatbaar voor verslaving. ‘Een gigantisch probleem, onzichtbaar voor de samenleving.’ Met die woorden leidt De Groene een artikel in dat uiteindelijk beweert dat speed (goedkoper dan een blikje Aldi-bier) mensen die goedkope arbeid verrichten op de been moet houden om hier heel hard voor weinig te werken.

Trouw schrijft: Het gebruik van amfetamine – feta in het Pools – kun je volgens verslavingsdeskundigen regelrecht terugleiden naar de werkdruk en de stress die de omstandigheden waarin de arbeidsmigranten zich bevinden, veroorzaken. Denk aan stress over onzekere contracten, wisselende dagritmes en hoge targets in distributiecentra en fabrieken, plus het gebrek aan privacy. In Nederland werken en wonen zo’n 400.000 flexmigranten, zo’n 70 procent van hen is Pools. Ze huren een woning van hun werkgever, slapen met soms wel zes personen in een appartement in ‘Polenhotels’, krappe container- of vakantiewoningen, dikwijls zo ver mogelijk buiten de bebouwde kom.

Ze werken in verzendcentra, de tuinbouw, slachterijen, op champignonkwekerijen en in de sinds de Covid-19 pandemie sterk groeiende bezorgdiensten. Pijnlijk en schrijnend is een geval dat De Groene noemt: ‘Druk, druk, druk en toch je koelkast gevuld’, staat op de Albert Heijn-bestelbus waarvan de cabine in de kreukels ligt, eind november in Velsen-Zuid. Door de frontale botsing met een personenauto kwam een 34-jarige zwangere vrouw om het leven. Een drugstest wijst uit dat de 31-jarige Bulgaarse bestuurder Kiril Popov cocaïne en methadon in zijn lijf had.

Trouw en De Groene zetten het onderwerp bovenaan de politieke agenda over de arbeid in de neoliberale Nederlandse samenleving.
Groene Amsterdammer - Met speed houden arbeidsmigranten het werk nog wel vol
  • Deel
Druk af