Namens het thuisland van The Economist nodigen we jullie uit om hier te komen werken. Vanaf 1 januari mogen jullie binnen de EU overal heen. Wij hopen dat jullie voor Groot-Brittannië kiezen, ook al zijn onze leiders vergeten dat ze ooit wilden dat jullie land bij de EU kwam, terwijl ze wisten dat jullie naar ons toe gingen komen.

Daarmee neemt het gerespecteerde weekblad een politiek standpunt in. In Engeland wordt het debat over de immigratie van Bulgaren en Roemenen hard gevoerd. Ze zouden immers banen wegpikken en bij verlies van banen teren op sociale uitkeringen. The Economist looft echter het vrije verkeer van personen dat arbeid goedkoper maakt, ook al kost het banen aan mensen die verworven rechten menen te hebben.

In Nederland spelen deze discussie met name in de agrarische en voedselmiddelensector, waar Oost-Europeanen belangrijke aantallen banen vervullen in de tuinbouw, slacht en vleesverwerkende sector. Nederlanders zijn voor dergelijke banen vaak niet te vinden. In de VS onderzocht afgelopen jaar documentairemaker Morgan Spurlock de arbeidsomstandigheden op sinaasappelplantages in Florida en ontdekte eenzelfde fenomeen: er zijn banen die homelanders niet willen doen. Amerika's 'Oost-Europeanen' zijn Mexicanen.
Dit artikel afdrukken