Ik ga oliebollen niet aanprijzen als een gezonde versnapering, maar ze zijn wel gezonder dan bijvoorbeeld eierkoeken. Jarenlang waren de eierkoeken het symbool van afvallend Nederland en toch bevatten ze meer calorieën dan een supervette oliebol. Een oliebol bevat namelijk 256 kcal per 100 gram en een eierkoek 287 kcal per 100 gram. Ook in vergelijking met cake, speculaas, gevulde koek en ontbijtkoek bevat de oliebol het minste calorieën. Dat zal wel zo zijn, maar ik kan met plezier twee oliebollen op en na één gortdroge eierkoek hoeft het van mij niet meer. Dat heeft niets met de calorieën in die producten te maken, maar alles met het zogenaamde mondgevoel. Alles weet u eet laat een bepaald gevoel in uw mond achter en dat mondgevoel bepaalt mede hoeveel u daarvan eet. Hoewel over smaak niet valt te twisten, denk ik dat bij velen van u het mondgevoel van een sappige oliebol op 31 december hoger scoort dan dat van een korrelige eierkoek. Eet u een oliebol of eierkoek van het zelfde gewicht, dan bevat die oliebol meer onverzadigde vet maar minder koolhydraten dan de eierkoek. Onverzadigde vetten (in een oliebol) zijn beter voor uw goede cholesterol dan koolhydraten (in de eierkoek) . Dus als u uw eigen cholesterol wilt verbeteren is een oliebol gezonder dan een eierkoek van hetzelfde gewicht. Omdat ons frituurvet geen slechte (trans)vetten meer mag bevatten en juist uit veel onverzadigd vet bestaat, zijn producten bereid in vers frituurvet gezonder dan menig koek uit de fabriek. Dus weer een punt voor de oliebol. Kijken we naar de hoeveelheid vezels dan verdient de oliebol nog een punt, want de oliebol bevat 4 maal zoveel gezonde voedingsvezels als de eierkoek.

Als u wilt afvallen, kijk dan naar het totale aantal calorieën dat u op een dag eet. Zonder weegschaal is dat soms lastig rekenen, want hoe weet u nu hoeveel oliebollen en eierkoeken in 100 gram gaan? Een oliebol weegt iets meer dan twee eierkoeken. Ook de samenstelling van uw voeding essentieel. Koolhydraten zijn een prima energiebron om de Tour de France mee te winnen, maar niet om af te vallen. Wilt u uw cholesterol verbeteren? Dan zijn onverzadigde vetten een goede keuze. In het voorbeeld van de oliebol en eierkoek zelfs gezonder dan koolhydraten. En hoe zit het dan met de appelflap? Dat is ook een kwestie van smaak, maar het mondgevoel van een appelflap vind ik superieur, helaas bevat een appelflap weer meer calorieën dan een oliebol. Wat is nu de moraal van dit verhaal? Misschien smaken uw oliebollen nu extra lekker met deze kennis. Ik wens u een smakelijk en bovenal gezond 2012!


Fotocredits: thms

Frank van Berkum
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken