Bhaskar Somani, een Britse uroloog, luidt de alarmbel over de snelle toename van het aantal nierstenen in Groot-Brittannië. Hij legt een direct verband met de steeds dikker wordende Britse bevolking. Dat schrijft Medical News Today.

Stijgende lijnen
Volgens Somani stijgt het aantal ziekenhuisopnames voor de behandeling van nierstenen jaarlijks met 5 à 10 procent. Bij obese patiënten ligt de kans op nierstenen 75% hoger dan bij de algemene bevolking. Ongeveer 10 tot 20% van de mannen en 3 tot 6% van de vrouwen tussen de 20 en 60 krijgt met nierstenen te maken.

Slecht eten en een ongezonde leefstijl zijn sleutelfactoren bij het ontstaan van nierstenen, waarbij het eten van teveel dierlijke eiwitten en teveel zout de voedingsbodem vormt voor het ontstaan van nierstenen.
"Bijna twee-derde van de Britten is obees of te zwaar, waarbij 25% van de volwassen in de categorie obees valt", zegt Somani. Hij voegt daaraan toe dat obesitas bij mannen bijna verdubbeld is de afgelopen 20 jaar (van 13 tot 24,5%), en bij vrouwen toegenomen van 16 tot 25%. Daar komt bij dat veel obese mensen het metabool syndroom ontwikkelen - hoge bloeddruk en diabetes in combinatie met hun overgewicht. Ook dat draagt bij aan het ontstaan van nierstenen.

"Als je in ogenschouw neemt dat het totale aantal ziekenhuisopnamen van patiënten met niersteenproblemen de afgelopen 10 jaar met 63% is toegenomen tot meer dan 80.000 per jaar, dan is het duidelijk dat we een probleem hebben." Nierstenen zijn volgens hem een vaak vergeten gevolg van gewichtstoename en obesitas. Hij spreekt in het licht van de obesitastoename van een 'niersteentijdbom'.

Bewustwording en veel drinken
Sonami besluit met een oproep om meer bekendheid te geven aan deze gezondheidsproblemen. "Maar, als we nu in kunnen grijpen en bewustwording van deze gezondheidsissues kunnen vergroten, zal een verlaging van het aantal nierstenen ook een positieve impact hebben op de prevalentie van obesitas bij de Britten". Zijn advies: gezond eten, een gezonde leefstijl en vooral: heel veel water drinken (2 tot 3 liter per dag).

Fotocredits: nierstenen, Patrick Kempf via Wikimedia
Dit artikel afdrukken