imageOndanks alle aandacht voor beweging en gezond eten stijgt het aantal obese mensen toch weer. Is de boodschap verkeerd of gebruiken we de verkeerde middelen?

Obesitas gaat sterker stijgen dan verwacht omdat het aantal risicogroepen zich uitbreidt. Er zijn aanwijzingen - niet alleen in Nederland en Europa- dat obesitas nu ook toeneemt bij hoogopgeleide vrouwen en ouderen. Ook volwassenen die kinderen gaan verzorgen zijn een risicogroep. Dat zegt Tommy Vischer, postdoc aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Ook Daan Kromhout, hoogleraar aan Wageningen Universiteit en voorzitter van de programmacommissie van het Nederlands Researchprogramma Gewichtsbeheersing (NHS-NRG), stelt dat het aantal doelgroepen waarbij de kans op een excessieve gewichtstoename relatief groot is toeneemt. Kromhout noemt met name jonge kinderen, Kinderen die van de basis- naar de middelbare school gaan, jongvolwassenen, mannen en vrouwen die voor kinderen (gaan) zorgen, vrouwen na de menopauze, mensen die stoppen met roken en mensen die met pensioen gaan na en actieve baan.
Best practice
Lokale en nationale instanties zouden interventies op deze groepen moeten uitvoeren die gebaseerd zijn op de algemene 'best-practice'-richtlijnen. De gewichtstoename bedraagt in Nederland gemiddeld 500 gram per persoon per jaar. Omdat de gewichtstoename naar een obese toestand zo langzaam gaat, maar wel over een lange tijd verloopt, gaat het om kleine veranderingen die mensen een leven lang vol kunnen houden. "Je praat dan over minder dan een suikerklontje minder of een paar minuten wandelen meer per dag", aldus Kromhout.


bron: VoedingsMagazine
met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken